Paus: 'Migranten weren is ernstige zonde'

Strengere wetten en gemilitariseerde grenzen bieden geen oplossing, zegt paus Franciscus die pleit voor 'veilige en legale migratieroutes'.
29/08/2024 - 15:36
Vluchtelingen steken de Middellandse Zee over van de Turkse kust naar het Griekse eiland Lesbos, 29 januari 2016
Vluchtelingen steken de Middellandse Zee over van de Turkse kust naar het Griekse eiland Lesbos, 29 januari 2016 © CC Mstyslav Chernov via Wikimedia Commons

Paus Franciscus onderbrak tijdens de algemene audiëntie op woensdag 28 augustus zijn gebruikelijke catechese voor een dramatische oproep om migranten te beschermen.

'Ik wil graag even met u stilstaan ​​om na te denken over de mensen die – zelfs op dit moment – ​​zeeën en woestijnen doorkruisen om een ​​land te bereiken waar ze in vrede en veiligheid kunnen leven.'

De huidige migratieroutes zijn veel te gevaarlijk en eisen veel te veel doden, begon de paus zijn analyse. De Mid­del­land­se Zee is een massagraf geworden, herhaalde hij een eerdere uitspraak, en de tragedie is dat 'de meerderheid van deze doden vermeden had kunnen worden'. 

Het is onze onverschilligheid en onze houding van afwijzing die migranten doodt. 

Paus Franciscus

Volgens het VN-vluchtelingenagentschap zijn er in 2023 4.110 mensen omgekomen of vermist geraakt tijdens de oversteek van de Middellandse Zee.

Nieuw is dat paus Franciscus in zijn toespraak verwijst naar het strenge migratiestandpunt van rechtse partijen en regeringen zoals die van Giorgia Meloni in Italië.

Er zijn mensen die systematisch en met alle mogelijke middelen werken om migranten af ​​te weren. Wanneer dat met bewustzijn en verantwoordelijkheid wordt gedaan, is het een ernstige zonde. 

Paus Franciscus

Franciscus herinnert aan een Bijbeltekst uit Exodus (22,21): 'U mag een vreemdeling geen onrecht aandoen en hem niet onderdrukken.' Voor de paus betekent dit dat 'God is met onze migranten, niet met degenen die hen afweren'.

Concreet gelooft paus Franciscus niet in 'strengere wetten', 'de militarisering van grenzen' en 'afwijzing' om migranten uit de dodelijke zeeën en woestijnen te houden. 

In plaats daarvan zullen we het bereiken door veilige en legale toegangswegen voor migranten uit te breiden, door toevlucht te bieden aan degenen die vluchten voor oorlog, geweld, vervolging en allerhande rampen.

Paus Franciscus

Hij vindt dat we 'op alle mogelijke manieren' moeten werken aan een 'wereldwijd migratiebeleid op basis van rechtvaardigheid, broederschap en solidariteit'. 

Tot slot van zijn algemene audiëntie bracht paus Franciscus hulde aan 'de inzet van de vele barmhartige Samaritanen die hun uiterste best doen om gewonde en verlaten migranten te redden'. Hij noemde bij naam de Italiaanse ngo 'Mediterranea Saving Humans' die met een reddingsschip migranten in nood oppikt op de Middellandse Zee. Deze week kreeg hun reddingsschip ondersteuning van een boot gefinancierd door de Stichting Migrantes van de Italiaanse bisschoppenconferentie. 

Bronnen: Vaticaan (Engels) - Vatican News (Engels) - Vatican News (Engels) - USCCB (Engels)