Algerije: Protestantse vicevoorzitter krijgt jaar cel

Protestantse christenen uit Algerije klagen de geloofsrepressie in hun land aan.
09/12/2023 - 09:00

Het respect voor de godsdienstvrijheid, voor niet-islamitische geloofsgemeenschappen, blijft een delicate kwestie in Algerije. Traditioneel hebben vooral de protestantse voorgangers en kerken, die een overdreven geloofsijver wordt verweten, het soms zwaar te verduren. Dat is ook nu opnieuw het geval. 

De vicevoorzitter van de Algerijnse Protestantse Kerk (EPA), Youssef Ourahmane, is op 19 november in hoger beroep veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Hij moet ook een boete betalen van 100.000 DZD (ongeveer 665 euro). De predikant werd aangeklaagd omdat hij in maart een ongeoorloofde religieuze eredienst had georganiseerd op een niet-erkende locatie. Volgens een Algerijnse wet is elke religieuze bijeenkomst op openbare plaatsen verboden, indien er daarvoor geen toestemming is gegeven door de overheid.

Momenteel lopen in Algerije ten minste tien processen tegen christenen die worden beschuldigd van godslastering, ongeoorloofde beoefening van niet-islamitische aanbidding, het aanvaarden van donaties voor bekeringsdoeleinden, het verspreiden van Bijbels of pogingen om moslims proberen te bekeren. De Algerijnse overheid heeft bovendien 17 van de 43 lidkerken van de Protestantse Kerk van Algerije gesloten. Vaak zijn de gelovigen gedwongen om in private huizen samen te komen. 

Bron: Infochretienne