Allensbach Instituut bestudeert antisemitisme in Duitsland

Volgens de studie van het Allensbach Instituut is het antisemitisme ruim verspreid bij moslims en aanhangers van de rechts-populistische AfD-partij.
14/05/2022 - 10:00
Antisemitisme in nazi-Duitsland
Antisemitisme in nazi-Duitsland © Wikipedia

Volgens een onderzoek van het Allensbach Instituut in opdracht van het Amerikaans Joods Comitee (AJC) in Berlijn, heeft bijna 22 procent van de Duitse bevolking nog altijd een antisemitische houding. Dat vertaalt zich onder meer in de opvatting dat joden een te grote economische en financiële macht zouden hebben en de slachtofferrol van de vervolging onder het nazisme in de Tweede Wereldoorlog voor hun eigen voordeel zouden gebruiken. Volgens de studie is het antisemitisme met bijna 46 procent het hoogste bij de moslims in Duitsland. Daar is overigens 54 procent van mening dat joden hun status als slachtoffer van de genocide van de Tweede Wereldoorlog misbruiken. Bijna de helft van de moslims (49 procent) deelt ook de mening dat joden te veel macht hebben in zaken en financiën. De antisemitismecommissaris van de federale regering, Felix Klein, verwees in een reactie op de afhankelijkheid van buitenlandse invloeden bij de moskeegemeenschappen.

Van de kiezers van politieke partijen meent 48 procent van de aanhangers van de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfP) dat joden de Holocaust voor hun eigen voordeel gebruiken. Voor de aanhangers van de SPD en Links bedraagt dat percentage telkens 37 procent, voor CDU/CSU 32 procent en Groenen 24 procent. 48 procent van alle ondervraagden, waaronder ook 40 procent van de moslims, achten de herdenking van de Holocaust als absoluut noodzakelijk, 43 procent als belangrijk maar niet absoluut noodzakelijk. Toch kan men volgens het onderzoek niet voorbij aan de vaststelling dat anti-joodse vooroordelen nog altijd worden ondersteund door een aanzienlijk deel van de samenleving.

Volgens Remko Leemhuis van het AJC in Berlijn maakt deze studie nogmaals duidelijk dat het antisemitisme een probleem blijft in Duitsland en daarom waakzaamheid blijft vereisen.

Bron: Idea.de/Katholisch.de