Alliantie voor de Zondag: Maak werk van een rustdag voor hele EU!

De politieke leiders van de EU moeten prioriteit geven aan de instelling van een Europese wekelijkse gemeenschappelijke rustdag.
05/03/2022 - 10:00
Logo van het netwerk voor de bescherming van de zondagsrust
Logo van het netwerk voor de bescherming van de zondagsrust © Sunday Alliance

De Alliantie voor de Zondag en de Commissie van Bisschoppenconferenties van de EU (COMECE), een van de medeoprichters van de alliantie, roepen de EU op om een wekelijkse gemeenschappelijke rustdag voor werknemers in de hele EU af te kondigen en te beschermen. De algemene rustdag, die ook de steun krijgt van de vakbonden uit heel Europa, moet een hoeksteen vormen van het sociale Europa. 

Volgens het netwerk van verenigingen uit de EU komt het ook de werkgevers zelf ten goede omdat het de productiviteit van hun werknemers op termijn zal bevorderen. Dit initiatief moet bijdragen tot de sociale cohesie en de versterking van het algemeen welzijn in heel Europa.

Volgens Manuel Barrios Prieto, de secretaris-generaal van COMECE, stelt zo’n gemeenschappelijke rustdag mensen in staat tijd door te brengen met hun gezin, familie en vrienden, biedt het hen de kans om voor anderen te zorgen en vooral voor de meest kwetsbaren en kunnen zij hierdoor meer tijd doorbrengen met hun kinderen en vrienden. Bovendien kunnen zij hierdoor genieten van het contact met de natuur en schept het de mogelijkheid om hun culturele en spirituele leven te voeden en andere interesses en hobby's te ontdekken. Hij wijst nog op het belang van zo’n gemeenschappelijke rustdag voor het herstel na de coronapandemie, waarin de balans tussen werk en privé voor vele Europanen ernstig werd verstoord. 

Bron: COMECE