Almaar meer evangelicale christenen in Spanje

De sterke groei van de evangelicals of evangelische christenen wordt toegeschreven aan de migratie vanuit Latijns-Amerika.
08/01/2022 - 09:00
Spaans gebed bij de start van het nieuwe jaar
Spaans gebed bij de start van het nieuwe jaar © Vatican Media

Er is een sterke toename van het aantal protestanten, en vooral van evangelicale christenen of evangelicals in Spanje. De evolutie weerspiegelt de sterke groei van de migrantenbevolking, door de sterke migratie vanuit Latijns-Amerika. In 2000 waren er 471.465 wettelijk geregistreerde migranten in Spanje. Vandaag zijn er dat ca. 7,2 miljoen. Zowat 20 procent van die migranten zijn evangelicals. Volgens de laatste cijfers van het Spaanse ministerie voor Justitie uit 2018 is 1,96 procent van de Spaanse bevolking protestant, goed voor meer dan 900.000 mensen. In 1998 waren er nauwelijks 96.000.

Dat heeft uiteraard ook gevolgen voor de geloofsbeleving in een land dat tot een generatie terug nog werd gedomineerd door de rooms-katholieke traditie. Vele inwijkelingen konden maar moeilijk aansluiting vinden in een katholieke parochie, terwijl zij wel ondersteuning kregen van protestantse geestelijken in hun zoektocht naar een woning of werk. Dat resulteert in levendige evangelicale gemeenten, overwegend bevolkt met vele Latijns-Amerikaanse immigranten. 

De gestage groei van de protestantse bevolking gaat hand in hand met de aanhoudende  daling van het aantal praktiserende katholieken. Volgens het Spaanse Instituut voor Statistiek is 62 procent van de Spanjaarden katholiek, tegen 85 procent in 2000 en 98 procent in 1975. Slechts een derde van die katholieken zegt vandaag nog actief hun geloof te praktiseren. Van de 23.000 katholieke parochies in Spanje ontbreekt het momenteel in meer dan 6.000 parochies aan een voltijdse pastoor.

Bron: Crux