Almaar meer vrouwen in gezaghebbende functies in het Vaticaan

De afgelopen tien jaar is het aantal vrouwen in belangrijke functies in het Vaticaan sterk gestegen.
11/03/2020 - 10:55
De gebouwen waarin onze collecties huizen, zijn de moeite waard, net als het uitzicht op Rome en het Vaticaan, vindt Barbara Jatta, directeur van de Vaticaanse musea
De gebouwen waarin onze collecties huizen, zijn de moeite waard, net als het uitzicht op Rome en het Vaticaan, vindt Barbara Jatta, directeur van de Vaticaanse musea © Vaticaanse Musea

Naar aanleiding van Wereldvrouwendag van afgelopen weekend berekendeVatican News dat het aantal vrouwen in gezaghebbende functies en in de Romeinse curie de voorbije jaren sterk is toegenomen. Bovendien blijft hun aantal toenemen. In 2019 had het Vaticaan 1.016 vrouwen in dienst, goed voor 22 procent van het totale personeelsbestand.

Paus Franciscus zorgde in 2016 voor een opmerkelijke primeur met de benoeming van de Italiaanse kunsthistorica Barbara Jatta als directeur van de Vaticaanse Musea.

In 2010, tijdens het pontificaat van paus Benedictus XVI, werkten 4.053 mensen in Vaticaanse dienst, van wie slechts 697 vrouwen (17 procent). Volgens Vatican News was er de afgelopen 10 jaar vooral een sterke toename van het aantal vrouwen bij de Romeinse Curie: In 2010 waren er 385 vrouwen werkzaam voor de Heilige Stoel. Tegen 2019 was dat aantal gestegen tot 649, goed voor een ​​stijging van 17,6 naar 24 procent.

Paus Franciscus heeft meer vrouwen in topposities benoemd dan welke paus ooit voor hem.

Het hoogste niveau dat vrouwen in de Romeinse curie momenteel al hebben bereikt, is dat van ondersecretaris. Paus Franciscus verdubbelde het aantal vrouwelijke ondersecretarissen van twee naar vier. In januari 2020 werd dr. Francesca Di Giovanni ondersecretaris van de afdeling Relaties met de Andere Staten van het staatssecretariaat.

Bron: ICN