Alphonse Borras benoemd tot consultor van synode

Paus Franciscus benoemde de Luikse bisschoppelijk vicaris tot consultor van het secretariaat-generaal van de synode, die op 2 oktober 2024 verdergaat.
22/02/2024 - 11:43

Paus Franciscus heeft zes consultors — drie mannen en drie vrouwen — benoemd die het secretariaat-generaal van de synode zullen bijstaan. Eén van hen is een Belg: de Luikse bisschoppelijk vicaris Alphonse Borras. De anderen zijn theologen uit Canada, Australië en Zuid-Amerika.

Het secretariaat-generaal van de synode heeft ook de datums bekendgemaakt voor de tweede zitting van de synode over synodaliteit. Die zal plaatsvinden van woensdag 2 oktober tot zondag 27 oktober 2024. De zitting wordt voorafgegaan door twee dagen van geestelijke retraite, van 30 september tot 1 oktober. Alle deelnemers worden op 29 september in Rome verwacht.

Alphonse Borras was een van de zes Belgen op de eerste zitting van de synode, in oktober 2023. In een interview met Kerk & Leven toonde hij zich tegelijk optimistisch en realistisch: ‘Vanaf 2013 sloot paus Franciscus opnieuw aan bij de intuïties van Paulus VI, zonder de angsten van Johannes Paulus II en Benedictus XVI. Het katholicisme wil altijd conflicten wegmoffelen. Het zal hoe dan ook meerdere generaties vragen om het schip van de Kerk te draaien.’