Altaar met relikwie van Joannes Paulus II in Dadizele ingehuldigd

​De relikwie van de heilige paus Joannes Paulus II werd woensdagavond in een zijkapel van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek van Dadizele geplaatst.
02/07/2020 - 15:15

In een zijkapel van deOnze-Lieve-Vrouwebasiliekvan het West-Vlaamse Dadizele werd woensdagavond het nieuwe altaar met de relikwie van de heilige paus Joannes Paulus II ingehuldigd. De plechtigheid was oorspronkelijk gepland voor eind april, als startschot voor het nieuwe bedevaartseizoen. Maar dat was uiteraard zonder het coronavirus gerekend.

De relikwie met enkele haartjes van de heilige Joannes Paulus II (1920-2005) werd in juli 2019 door het Vaticaan aan de basiliek geschonken. De komst van de relikwie naar Dadizele is te danken aan Pro Petri Sede en de tussenkomst van bisschop Lode Aerts van Brugge. Gisteren woensdag werd tegelijk ook het nieuwe grote driedelige retabel van de hand van kunstenaar Koen Deleu onthuld. De heilig verklaarde Poolse paus staat op het middenpaneel afgebeeld. Het rechterluik laat een afbeelding zien van de Dadizeelse basiliek en op het linkerpaneel staat een portret van het miraculeuze Onze-Lieve-Vrouwebeeld van Dadizele, omringd door heiligen als onder meer Moeder Theresa en aartsbisschop Oscar Arnulfo Romero.

Het Joannes Paulus II-retabel van Koen Deleu van de basiliek in Dadizele
Het Joannes Paulus II-retabel van Koen Deleu van de basiliek in Dadizele © Koen Deleu

Rector André Monstrey van de Dadizeelse basiliek zegende het nieuw altaar met de relikwie van de Heilige Joannes Paulus II in.

De reliekhouder is gemaakt in Krakau, de stad waarvan paus Joannes Paulus II tot aan de start van zijn pontificaat aartsbisschop was. Zij werd gisteren in aanwezigheid van een tweehonderdtal mensen, onder meer ook een twintigtal Polen, op het altaar in de rechterzijkapel van de basiliek geplaatst.

Priester-leraar Wim Vangheluwe wist meer dan 120 weldoeners enthousiast te maken om een financiële bijdrage te leveren voor de inrichting van de zijkapel van de basiliek.

Pastoor André Monstrey, die in september afscheid neemt als rector van de basiliek, las tijdens de eucharistieviering een brief voor van bisschop Lode Aerts. Die spreekt daarin de hoop uit dat de relikwie de verering van de paus Joannes Paulus II, die in 2014 heilig werd verklaard, zou bevorderen en de gelovigen zou aansporen tot geloofsverdieping. Voortaan ligt er bij de relikwie ook een boek waarin bezoekers hun intenties kunnen neerschrijven.

De reliekhouder uit Krakau
De reliekhouder uit Krakau © Thierry Christiaens