Het Amazonegebied is een bron van leven

Emeritus bisschop Erwin Krautler roept de internationale gemeenschap op om het Amazonewoud niet ten onder te laten gaan aan woudbranden en hebzucht.
27/08/2019 - 11:27
De Braziliaans-Oostenrijkse bisschop Erwin Kräutler
De Braziliaans-Oostenrijkse bisschop Erwin Kräutler © KirchundLebenNet

Voor de Indianen in het Amazonegebied is het regenwoud hun habitat, terwijl investeerders die de steun krijgen van het Braziliaanse overheid het slechts beschouwen als een terrein waarvan de natuurlijke hulpbronnen en rijkdommen moeten geplunderd worden. De regering en de neokapitalistische samenleving zien het land slechts als handelswaar. Voor de inheemse bevolking is dit gebied het land van hun tradities, hun mythes, hun rituelen en bron van leven. Dat zegt de 80-jarige Oostenrijkse emeritus bisschop Erwin Kräutler, die van 1981 tot 2015 bisschop was van het Braziliaanse bisdom Xingu. Hij staat bekend als een voorvechter van de mensenrechten, de bescherming van het milieu en de bevordering van de rechten van de inheemse stammen. Hij voert ook al tientallen jaren campagne in Brazilië voor de verankering van de rechten van de inheemse bevolking.

Bisschop Kräutler pleit voor erkenning en internationale bescherming voor nationale parken en de inheemse gebieden. Zo kunnen wij van de Amazone nog redden wat ervan gered kan worden. Wij zullen ons met alle middelen inzetten voor de Amazone en de inheemse bevolking, zegt mgr. Kräutler, verwijzend naar de bijzondere bisschoppensynode over de Amazone straks in oktober. Het gaat om de verdediging van de Amazone tegen gewetenloze uitbuiting en vernietiging.

Bron: Kathpress.at