Amerikaans bisdom en gelovigen verdedigen Lodewijk de Heilige

In heel de VS moeten monumenten die symbool zijn van slavernij en racisme het ontgelden.
29/06/2020 - 17:11
Het standbeeld van Lodewijk de Heilige in Sant-Louis
Het standbeeld van Lodewijk de Heilige in Sant-Louis © Colin Faulkingham/Wikimedia

Katholieken uit de Amerikaanse stad Saint Louis hebben belet dat aanhangers van de Black Lives Matterbeweging een standbeeld van de Franse koning Lodewijk de Heilige (Lodewijk IX) van zijn sokkel haalden. Het beeld werd opgericht in het spoor van de Wereldtentoonstelling van 1904.

Saint Louis werd in 1764 door de Franse pelshandelaren gesticht als handelspost.

Volgens de groep actievoerders die van plan was om het bronzen standbeeld van Lodewijk XI van zijn sokkel te halen, stond de 13de-eeuwse koning symbool voor het vervolgen van Franse joden en het leiden van de zevende en achtste kruistocht tegen de moslims. Daarom kan er volgens Moji Sidiqi van het Regional Muslim Action Network, een van de organisatoren van de actie, geen plaats meer voor hem zijn in de naar hem genoemde stad Saint Louis, als die stad inclusief wil zijn. Volgens hem getuigt het beeld van een absoluut gebrek aan respect voor degenen die deel uitmaken van deze geloofsgemeenschappen.

Het aartsbisdom Saint Louisreageerde op het protest met een verklaring waarin de actievoerders werden opgeroepen tot historisch bewustzijn: Wij moeten niet proberen om de geschiedenis uit te wissen, maar ervan leren en ons inzetten voor het scheppen van nieuwe kansen voor onze broeders en zusters. Terloops werd nog verwezen naar enkele belangrijke hervormingen van de heilig verklaarde Franse koning, die gericht waren op onpartijdige rechtvaardigheid, de bevordering van de bescherming van de rechten van zijn onderdanen, hoge straffen voor koninklijke ambtenaren die macht misbruikten, en een reeks initiatieven voor de ondersteuning van de armen.

 Bron: Saint Louis Publicradio