Amerikaanse bisschoppen excuseren zich voor rol van Kerk in trauma van inheemse bevolking

De Kerk wil meewerken aan genezing en verzoening met een nieuw pastoraal kader voor de bediening van inheemse volken.
18/06/2024 - 15:00
Twee jonge 'native Americans' in 1898
Twee jonge 'native Americans' in 1898 © CC Boston Public Library via Unsplash

Op vrijdag 14 juni publiceerde de Amerikaanse bisschoppenconferentie (USCCB) een nieuw pastoraal kader voor de bediening van inheemse volken. De tekst heeft als titel Keeping Christ’s Sacred Promise: A Pastoral Framework for Indigenous Ministry (De heilige belofte van Christus nakomen: een pastoraal kader voor inheemse bediening). 

Daarin bieden de bisschoppen hun verontschuldigingen aan voor de rol van de Kerk in het leed dat de inheemse bevolking is aangedaan. Het gaat dan vooral over de gedwongen assimilatie van inheemse kinderen. 

De Amerikaanse overheid richtte daarvoor in het hele land meer dan 400 kostscholen op waar inheemse kinderen decennialang gedwongen werden geplaatst nadat ze bij hun biologische ouders waren weggehaald. Daar werden ze 'geamerikaniseerd' en moesten ze hun taal, gewoonten en kledij opgeven. 84 van die residentiële scholen werden beheerd door katholieke religieuze gemeenschappen of entiteiten.

Ook in buurland Canada is op dit donkere hoofdstuk in de Noord-Amerikaanse geschiedenis nieuw licht gaan schijnen. Tijdens een bezoek aan Canada in de zomer van 2022 vroeg paus Franciscus 'vergeving voor het kwaad dat is begaan' tegen de inheemse bevolking van het land.

De Amerikaanse bisschoppenconferentie wil meewerken aan heling en verzoening en belooft transparantie, luisterbereidheid en verantwoording. 

Tijdens hun plenaire lentevergadering van vorige week in Louisville stemden 181 bisschoppen voor de tekst, 2 stemden tegen en 3 onthielden zich. 

Bron: La Croix (Frans)