Amerikaanse geneticus Francis S. Collins wint Templetonprijs
De geneticus en arts Francis S. Collins (70), directeur van het Amerikaanse Nationale Instituut voor de Gezondheid, is uitgeroepen tot winnaar van de Templetonsprijs 2020. Zijn naam komt naast die van eerdere, prestigieuze winnaars als Moeder Teresa, de dalai lama (2012), de Zuid-Afrikaanse emeritus aartsbisschop Desmond Tutu (2013), Thomas Halik (2014) en tal van andere filosofen, theologen en wetenschappers. Collins leidde van 1993 tot 2008 het Human Genome Project, dat in 2003 onder zijn leiding met succes werd afgesloten. In 2009 benoemde paus Benedictus XVI hem tot lid van de Pauselijke Academie voor Wetenschappen.
Het geloof in God kan een volledig rationele keuze kan zijn en geloofsbeginselen zijn complementair met de beginselen van de wetenschap. Francis S. Collins
Francis S. Collins staat bekend om zijn pleidooi voor de verzoening van geloof en rede. In 2006 schreef hij zijn boek The Language of God: A Scientist Presents Evidence for Belief. Daarin beschrijft hij hoe geloof kan aanmoedigen en inspireren tot rigoureus wetenschappelijk onderzoek, onder meer op het vlak van genetica en de biomedische wetenschappen. Hij legt ook uit hoe het mogelijk is om louter op basis van redelijke argumenten in God te geloven en hoe geloofsbeginselen complementair kunnen zijn met de beginselen van de wetenschap.
Collins werd door de jury al eind vorig jaar geselecteerd als laureaat van de Templetonprijs 2020. Maar de aankondiging werd vanwege de coronapandemie uitgesteld. De Amerikaanse wetenschapper werd geboren op 14 april 1950 en is een internationaal gerenommeerd arts en geneticus. Hij ontdekte de genen die geassocieerd worden met een aantal ziekten en leidde het Human Genome Project. Zijn onderzoeksgroepen waren verantwoordelijk voor de ontdekking van de genen die verantwoordelijk zijn voor cystische fibrose, neurofibromatose, de ziekte van Huntington en het Hutchinson-Guilford-progeriasyndroom, een zeldzame vorm van vroegtijdige veroudering. Hij is lid van de Amerikaanse Academie voor Wetenschappen en de Pauselijke Academie voor Wetenschappen.
Naast zijn fundamenteel genetisch onderzoek en leidende rol als wetenschapper staat Collins bekend om zijn aandacht voor ethische en juridische kwesties in de genetica. Hij heeft ook een grote liefde en belangstelling voor gitaarspelen en motorrijden en vormde ooit zelfs een rockband met andere wetenschappers van het Nationaal Gezondheidsinstituut.
Bron: Templeton Stichting/Aleteia