Amerikaanse Justitie onderzoekt misbruik bij baptisten

Door het jarenlang negeren en minimaliseren van klachten over seksueel misbruik hebben ook vele prominente leden de kerk de rug toegekeerd.
17/08/2022 - 11:38
Conventie van Zuidelijke Baptisten in Nashville
Conventie van Zuidelijke Baptisten in Nashville © SBC

Het Amerikaanse ministerie van Justitie start een onderzoek naar het misbruik bij de Southern Baptist Convention (SBC), de grootste protestantse kerkgemeenschap. De Zuidelijke baptisten voerden eerder dit jaar een grondige herschikking door van de leiding van het kerkgenootschap, toen duidelijk werd dat seksueel misbruik nog tot recent werd genegeerd en de kerkleiding weigerde om afdoende maatregelen te nemen om kerkleden te beschermen. 

Begin mei werd een vernietigend 205 bladzijden tellend rapport gepubliceerd. Dat maakte duidelijk dat er ook nog tijdens de afgelopen 20 jaar honderden gevallen van misbruik systematisch werden genegeerd of gebagatelliseerd door vooraanstaande SBC-leiders. Het rapport bevatte ook een lijst met 703 namen van mensen die worden beschuldigd van seksueel misbruik van kinderen en verkrachting van vrouwen. 

Het is ongebruikelijk dat het Amerikaanse ministerie van Justitie een dergelijk onderzoek naar zich toetrekt. De leden van het directiecomité en hun advocaten hadden sterk geadviseerd om beschuldigingen van misbruik te negeren om het risico op aansprakelijkheid te minimaliseren. De grootste protestantse kerkgemeenschap van de VS dreigt nu af te stevenen op een stroom aan rechtszaken, mede door de recente datum waarop gevallen van seksueel misbruik zich hebben voorgedaan.