Amerikaanse kardinaal Harvey mag nieuwe paus aankondigen

Kardinaal James Michael Harvey is nu de langst dienstdoende kardinaal-protodiaken.
07/03/2022 - 13:31
Conclaaf
Conclaaf © SIR

Mocht de paus komen te overlijden en een conclaaf verkiest een nieuwe paus, dan mag de 72-jarige James Michael Harvey, de aartspriester van de Sint-Paulus-buiten-de-Murenbasiliek, als langste dienstdoende kardinaal-protodiaken vanuit de centrale loggia van de Sint-Pietersbasiliek de woorden: Habemus papam uitspreken. 

Dat is het gevolg van het feit dat paus Franciscus op het consistorie van afgelopen vrijdag negen kardinalen, onder meer de Italiaan Giuseppe Bertello (79), tot kardinaal-priester heeft verheven. De titel van kardinaal-priester en kardinaal-protodiaken is vooral een ererang, al bestaat er toch een onderscheid wat betreft de kerkelijke functies die met het ambt verbonden zijn. 

De Italiaanse kardinaal Renato Raffaele Martino is momenteel de oudste kardinaal-protodiaken, maar hij is ondertussen 89 en dus niet langer kiesgerechtigd. Het Habemus papam moet uitgesproken worden door een kiesgerechtigde kardinaal, die ook persoonlijk aanwezig is op het conclaaf waarin de nieuwe paus wordt verkozen. 

Bron: Kathpress.at