Amerikaanse prolifepriester valt in ongenade

De uit zijn ambt gezette priester en fanatieke Trump-aanhanger Frank Pavone wordt aanhoudende ongehoorzaamheid verweten.
22/12/2022 - 16:52

Het Vaticaan heeft de Amerikaanse priester Frank Pavone naar de lekenstaat teruggezet wegens zijn godslasterlijke posts op sociale media en zijn activisme ter ondersteuning van voormalig president Donald Trump. Volgens de apostolische nuntius in de VS Cristophe Pierre is de sanctie het gevolg van zijn aanhoudende ongehoorzaamheid.  Hij benadrukt dat Pavone, een leidinggevende figuur in de Amerikaanse prolifebeweging en een fanatieke Trump-aanhanger, ontelbare kansen heeft gekregen om het gezag van zijn bisschop te erkennen. Maar dat heeft hij halsstarrig geweigerd

Provocateur

Frank Pavone staat erom bekend uit te zijn op provocatie en confrontatie, onder meer bij de verdediging van Trump als winnaar van de presidentsverkiezingen. In 2016 plaatste hij als verantwoordelijke van de anti-abortusgroep Priests for Life een geaborteerde foetus op een altaar en zond dat online uit. De voorbije 15 jaar botste hij omwille van zowel zijn fanatieke anti-abortusactivisme als van zijn ultraconservatieve politieke standpunten quasi onophoudelijk met bisschoppen van verschillende bisdommen. Tegen de nu genomen sanctie is geen beroep meer mogelijk.

In een reactie kondigt Pavone aan dat hij zijn acties toch zal blijven voortzetten. Hij klaagt aan dat hij behandeld is 'als een ongeborene'. Het terugzetten naar de lekenstaat is een van de zwaarste straffen in het canonieke recht van de katholieke kerk.

Bron: NCR/CWN/BBC/CNA