Amerikaanse video lokt mensen naar de kerk

Volgens de producenten is de katholieke Kerk al tweeduizend jaar een sterk merk.
27/10/2019 - 10:00

Een knap gemaakte video slaagt erin om veel mensen opnieuw of zelfs voor het eerst naar de kerk te halen. De clip kent vooral succes bij de zogenaamde cultuurchristenen, de groeiende groep mensen die nog wel gelovig, maar niet langer praktiserend zijn.

De videoclip rekent af met de in seculiere media altijd maar herhaalde mantra’s dat de kerken leeglopen, jongeren niet meer aanspreken of dat geloven ouderwets zou zijn.

De clip herinnert eraan dat de Kerk al eeuwen lang de grootste en meest succesvolle organisatie is op het vlak van dienstbaarheid, onderwijs en gezondheidszorg. Wij zijn gestart met hospitalen om voor de zieken te zorgen. We hebben weeshuizen opgericht en wij helpen de armen. Wij zijn de grootste liefdadigheidsorganisatie op deze planeet. Wij staan noodlijdenden bij,  geven onderwijs aan kinderen en hebben de wetenschappelijke methode ontwikkeld. Wij verdedigen het leven en het huwelijk en dankzij de Heilige Geest kunnen wij terugvallen op de Bijbel. Als je vervreemd bent van de katholieke Kerk, nodigen wij u uit om opnieuw met een onbevangen blik te kijken. Wij zullen u graag opnieuw thuis verwelkomen.

De campagne van Catholicscomehome.org werd in de advent van 2011 opgestart. Sindsdien werden al verschillende promofilmpjes, zogenaamde evangomercials, gemaakt, die dankzij sponsoring als reclame – veelal tijdens sterke tijden zoals de voorbereiding op Kerstmis en Pasen - op Amerikaanse tv-zenders worden uitgezonden. Volgens het aartsbisdom Carlson steeg het aantal kerkgangers, mee dankzij deze campagne, met 8,5 procent. Sacramento noteerde zelfs een toename met 16,5 procent.

Bron: NCR/Aleteia