Amper 39% van de kardinalen is nog Europees

Onder paus Franciscus nam het gewicht van de kardinalen uit het zuiden tijdens een eventueel conclaaf sterk toe: 17% komt uit Azië en 14% uit Afrika.
30/09/2023 - 13:34
Het consistorie met de kardinaalscreatie van vanmorgen
Het consistorie met de kardinaalscreatie van vanmorgen © Vatican Media

Paus Franciscus creëerde vanmorgen tijdens zijn negende, en deze keer bijzonder kort consistorie, 21 nieuwe kardinalen, onder wie 18 kardinalen onder de 80 jaar die mogen stemmen in een pauselijk conclaaf. Daarmee heeft hij 99 van de 137, of 72%, van de stemgerechtigde kardinalen onder de 80 jaar benoemd.

Sinds zijn aanstelling heeft hij de geografische indeling van het kiescollege ingrijpend veranderd. Het Europese aandeel van de kiezers daalt van 52% tijdens het laatste conclaaf naar 39%, het laagste percentage ooit.

Het aantal kiezers uit Noord-Amerika daalde sinds 2013 van 12 naar 10%. Er is een opmerkelijke stijging van kiezers uit het zuiden. Voor Azië stijgt de vertegenwoordiging van 9% naar 17%. Voor Afrika van 9% naar 14%. Het aantal kiezers uit Latijns-Amerika bleef gelijk op 16%. Het aandeel van Oceanië steeg van 1% naar 2.

In zijn preek verwees de opvolger van Petrus naar het verslag over Pinksteren in de Handelingen van de Apostelen en benadrukte hij de universaliteit van de katholieke Kerk en het kardinaalscollege. Hij nodigde de nieuwe kardinalen uit om als een orkest te zijn dat de symfonie en synodaliteit van de Kerk vertegenwoordigt. 

Samenstelling kardinaalscollege
Samenstelling kardinaalscollege © Kerknet