Amper een week na pausbezoek laait geweld in Oost-Congo weer op

Betogers kwamen op straat om het vertrek van de Oost-Afrikaanse militairen te eisen. In zijn audiëntie blikte de paus terug op zijn Afrikareis.
08/02/2023 - 17:15
Goma
Goma © Wikipedia

Nauwelijks een week na het vertrek van paus Franciscus is het geweld in het oosten van de DR Congo opnieuw en in alle hevigheid ontbrand. Bij de incidenten, die gepaard gingen met wegversperringen en plunderingen, vonden twee en allicht drie mensen de dood. Er raakte ook een kerk verwoest in Goma. Volgens de lokale media in DR Congo blijven de etnische spanningen toenemen.

In de provinciehoofdstad Goma (Noord-Kivu) trokken demonstranten de straat op uit protest tegen de regionale strijdmacht van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (EAC). De bevolking verwijt de soldaten incompetentie in de strijd tegen gewapende rebellen. De militairen strijden samen met de VN-blauwhelmen, maar met geringe middelen en slechts beperkt succes tegen de groepen die Oost-Congo al tientallen jaren terroriseren.

Paus blikt terug

Paus Franciscus blikte woensdagmorgen tijdens zijn audiëntie in de Paulus VI-zaal terug op zijn reis naar de Democratische Republiek Congo en Zuid-Soedan van 31 januari tot 5 februari 2023. Daarbij veroordeelde hij nogmaals de plundering van de bodemrijkdommen, de corruptie en de wapenhandel.

Terugblikkend op de Afrikareis vertelde hij dat die hem in staat had gesteld om twee al lang gekoesterde dromen te vervullen:

  • een bezoek aan het Congolese volk dat leeft in een land dat rijk is aan hulpbronnen maar wordt geteisterd door een nooit eindigende oorlog 
  • een ‘oecumenische vredespelgrimstocht' naar Zuid-Soedan’.

Hij had ook bijzondere aandacht voor zijn ontmoeting met ontheemden van het geweld uit Oost-Congo, met de ontroerende getuigenissen van slachtoffers, met name vrouwen, die bij die gelegenheid wapens en andere instrumenten van de dood aan de voet van het kruis legden.

Bron: I.Media/SIR/Vaticannews.va/Kathpress.at/Radio Okapi