Anders Arborelius: 'Godsdienstvrijheid in Noord-Europa in gevaar'

Sommige Scandinavische wetgevers vergalopperen zich en negeren internationale akkoorden om hun normen aan de samenleving op te leggen. 
12/09/2022 - 12:27
Lars Anders Arborelius
Lars Anders Arborelius © Wikipedia

De katholieke bisschoppen uit Zweden, Noorwegen en Finland zijn bezorgd over de politieke evolutie in Zweden, dat met twee recente wetsvoorstellen het recht op vrij onderwijs in het gedrang brengt en sociale normen wil opleggen die niet te verzoenen vallen met het christelijke geloof. De bisschoppen benadrukken in de slotverklaring van hun overleg in Hildesheim het belang van de recht op godsdienstvrijheid en intellectuele ontwikkeling. Zij klagen ook aan dat de regerende Zweedse coalitie zowel het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens als het VN-Verdrag inzake de Rechten van het Kind naast zich neerlegt. Wij mogen niet vergeten dat de godsdienstvrijheid ook het recht van alle mensen impliceert om hun godsdienst vrij uit te oefenen, zegt kardinaal Anders Arborelius, de bisschop van Stockholm. Het eerste Zweedse wetsvoorstel wil de bouw van nieuwe vrije scholen met een religieuze oriëntatie en vrijetijdsbesteding verbieden. Een tweede wetsvoorstel koppelt staatssteun voor religieuze gemeenschappen aan sociale normen die in strijd zijn met het christelijke geloof.

Voorbereiding bisschoppensynode

De Scandinavische bisschoppen bogen zich ook nog over de synthese van het dialoogproces ter voorbereiding van de komende algemene bisschoppensynode over een synodale Kerk. Dat maakte volgens hen duidelijk dat er geen nood is aan grote en alomvattende veranderingen, maar vooral aan een dieper begrip van het geloof dat zich in het dagelijks leven heeft bewezen en kan gelden in een geseculariseerde wereld.

Bron: Kathpress.at