Angelo De Donatis benoemd tot vicaris-generaal van Rome

Paus Franciscus heeft Angelo De Donatis, hulpbisschop van Rome, benoemd tot vicaris-generaal van het bisdom Rome.
27/05/2017 - 09:04

Paus Franciscus heeft vrijdag  eervol ontslag verleend aan de 77-jarige kardinaal Agostino Vallini als zijn vicaris-generaal voor het bisdom Rome en hulpbisschop Angelo De Donatis benoemd tot diens opvolger. De paus is op de eerste plaats de diocesane bisschop van Rome. Hij heeft het bestuur van zijn diocees, dat ook wel het Vicariaat van de Stad (vicariatus urbis) wordt genoemd, echter gedelegeerd aan zijn vicaris-generaal. Afgelopen maart werd bekend dat Franciscus wilde dat ook leken inspraak kregen bij de keuze van de nieuwe vicaris-generaal.

Innemende persoonlijkheid

De Donatis, die bekendstaat als een innemende en spirituele man, was nog pastoor van een Romeinse parochie toen hij door de paus werd gevraagd om in maart 2014 de vastenretraite voor de Curie te leiden. Anderhalf jaar later benoemde Franciscus hem tot hulpbisschop van Rome. Op 9 november 2015 werd De Donatis tot bisschop gewijd door de paus en de kardinalen Vallini en Stella. Paus Franciscus benoemde hem vrijdag ook tot titulair aartsbisschop van Motula en tot aartspriester van de kathedrale basiliek Sint-Jan van Lateranen. Verwacht wordt dat de paus zijn nieuwe vicaris-generaal te zijner tijd tot kardinaal zal verheffen.

Angelo De Donatis werd op 4 januari 1954 geboren in de Zuid-Italiaanse gemeente Casarano in de provincie Lecce (regio Apulië). Na zijn priesteropleiding op het Pauselijk Romeins Grootseminarie en zijn studie wijsbegeerte aan de Pauselijke Universiteit van Lateranen en moraaltheologie aan de Pauselijke Universiteit Gregoriana werd hij op 12 april 1980 tot priester gewijd voor het Apulische bisdom Nardò‑Gallipoli. In het najaar van 1983 werd hij echter geïncardineerd in het bisdom Rome. 

Naast zijn werk in het parochiepastoraat vervulde De Donatis diverse bestuurs- en adviesfuncties in het Romeinse vicariaat. Daarnaast was hij een aantal jaren archivaris van het secretariaat van het Kardinalencollege. In 1989 werd hij ridder in de Ridderorde van het Heilig Graf van Jeruzalem. Van 1990 tot 2003 was hij de spirituaal (spiritueel directeur) van het Romeinse Grootseminarie. Daarna was hij onder meer pastoor van de parochie San Marco Evangelista al Campidoglio.

Bron: KRO.nl