Anglicaanse bisschop begroet strenge anti-homowet in Uganda

De verontwaardigde reacties uit de hele wereld maken weinig indruk op de anglicaanse aartsbisschop Mugalu.
01/06/2023 - 13:39
De anglicaanse aartsbisschop Stephen Samuel Kaziimba Mugalu
De anglicaanse aartsbisschop Stephen Samuel Kaziimba Mugalu © Anglican Church of Uganda

De leider van de Anglicaanse Kerk van Oeganda, aartsbisschop Stephen Samuel Kaziimba Mugalu zegt dat hij dankbaar is voor de nieuwe strenge wet die de Ugandese president Yoweri Kaguta Museveni heeft afgekondigd en waardoor homoseksualiteit een misdaad wordt, die in Uganda zelfs met de doodstraf kan bestraft worden (ndr. al wordt die straf niet langer uitgevoerd in het Afrikaanse land). De invoering van de wet zorgde voor felle verontwaardiging in Europa en andere westerse landen. Volgens hen wordt daarmee een stap teruggezet en worden de mensenrechten ernstig aangetast.

Maar de anglicaanse aartsbisschop Mugalu geeft zijn onvoorwaardelijke steun aan de wet tegen homoseksualiteit, die volgens hem recidivisten strenger zal bestraffen en die een bevestiging is van de bestaande bepalingen in het huidige wetboek van strafrecht voor een betere bescherming van kinderen door middel van krachtige maatregelen ter voorkoming van indoctrinatie en door een beroepsverbod in organisaties die rechtstreeks met kinderen werken voor personen die op grond van deze wet zijn veroordeeld. De kerkleider beklemtoont nog dat homoseksualiteit haaks ingaat tegen de cultuur en het geloof van de Ugandese bevolking. 

Ook de katholieke bisschoppen reageerden deze week op de nieuwe wet. Zij reageerden genuanceerder en kanten zich vooral tegen het feit dat mensen mogelijks met doodstraf kunnen bestraft worden. Een van de duidelijkste reacties kwam de voorbije dagen van de Amerikaanse president Joe Biden. Hij bestempelde de wet als een tragische schending van de universele mensenrechten. De anglicaanse aartsbisschop Justin Welby deed nog tevergeefs een oproep tot de Ugandese president om de wet niet goed te keuren. Ook paus Franciscus heeft zich in het verleden al meermaals uitgesproken tegen de criminalisering van homoseksueel gedrag. In januari nog verklaarde hij dat homoseksualiteit niet als een misdaad kan bestempeld worden.

Bron: La Croix