Anglicaanse Kerk biedt excuses aan voor slavernijverleden

Volgens een rapport van de Church of England heeft de anglicaanse Kerk in het verleden financieel geprofiteerd van de handel in zwarte slaven. 
11/01/2023 - 12:45
Rapport van de Church Commissioners over het slavernijverleden
Rapport van de Church Commissioners over het slavernijverleden © C of E

De anglicaanse aartsbisschop van Canterbury  Justin Welby heeft gisteren dinsdag verontschuldigingen aangeboden voor de banden die er in het verleden bestonden tussen de Church of Engeland en de slavernij. Dat gebeurde na de publicatie van een rapport van de Church Commissioners, die namens de anglicaanse Kerk belast zijn met het beheer van de financiën en de goede doelen. Voor aartsbisschop Welby, die ook voorzitter is van de Church Commissioners, is het duidelijk dat het rapport de band blootlegt tussen het Queen Anne's Bounty Fonds, de voorganger van de Church Commissioners, en de transatlantische slavernij. Ik betreur deze link ten zeerste. De tijd is aangebroken voor actie om af te rekenen met dit beschamende verleden.

Slavenhandel

Het rapport betreurt dat de toenmalige kerkcommissarissen banden hadden met de transatlantische slavenhandel, vooral door aanzienlijke investeringen in de South Sea Company die handelde in Afrikaanse slaven. Die South Sea Company heeft vooral tussen 1714 en 1739 tot slaaf gemaakte mensen gekocht en vervoerd. In 1739 werd de slavenhandel stopgezet, maar het bedrijf bleef nog bestaan tot 1853. Zo werd veel pijn en ellende berokkend aan mensen van Afrikaanse afkomst, maar ook andere groepen over de hele wereld hebben ingrijpend onrecht ervaren. Tegelijk werden zo de raciale en klassenverschillen in de samenleving versterkt. 

Fonds

Naast de spijtbetuiging is er ook de toezegging dat er een fonds van 100 miljoen pond (113,1 miljoen euro) wordt opgericht dat tijdens de komende negen jaar zal bijdragen tot onderzoek van het slavernijverleden en investeringen in een betere en eerlijkere toekomst voor iedereen. De kerkleiding spreekt echter niet over herstelbetalingen, aangezien er geen individuen worden gecompenseerd.

Bron: The Guardian./La Croix 

Lees het rapport van de Church Commissioners over slavernijverleden