Ook anglicaanse Kerk bleef niet gespaard van misbruik

De aartsbisschop Justin Welby van Canterbury bood eerder al namens de anglicaanse Kerk verontschuldigingen aan de slachtoffers aan.
07/10/2022 - 10:00
abuse
abuse © Aaron Burden/UnSplash

Volgens een intern onderzoek heeft ook de anglicaanse Kerk van Engeland en Walesgeleden onder een cultuur van een gebrek aan eerbied, inertie, vrouwenhaat, protectionisme en het minimaliseren van klachten van slachtoffers. Drie jaar geleden gaf de leiding van de anglicaanse Kerk de opdracht voor een onderzoek dat teruggaat tot in de jaren 1940. Dat resulteerde in een rapport van 129 bladzijden, dat afgelopen woensdag werd voorgesteld.

In  2019 publiceerde de anglicaanse Kerk van Engeland en Wales al een eerste rapport. Maar dat vertoonde nog vele gebreken. Het recente onderzoek bracht bijna 383 nieuwe misbruikgevallen van geestelijken, medewerkers en vrijwilligers van kinderen en kwetsbare volwassenen in de 42 bisdommen aan het licht. Daarvan hadden er hadden 168 betrekking op kinderen en 149 op kwetsbare volwassenen. Recente gevallen van misbruik zijn gemeld bij het gerecht.

In het voorwoord spreken de aartsbisschoppen van Canterbury en York hun grote verdriet en diepe schaamteuit over de gebrokenheid en tekortkomingen van hun Kerk. Het rapport geeft ook nog 26 aanbevelingen, onder meer voor het opstellen van een handvest voor de bescherming van kinderen.

Bron: The Guardian