Anglicaanse Kerk lanceert pilootproject voor homozegening

De motie van de bisschop van Oxford werd nipt goedgekeurd.
17/11/2023 - 13:52
Justin Welby, het hoofd van de anglicaanse Kerk, steunde het voorstel
Justin Welby, het hoofd van de anglicaanse Kerk, steunde het voorstel © WCC

De synode van de Church of Engeland gaf tijdens de bijeenkomst van deze week in Londen groen licht voor een pilootproject voor de zegening van koppels van hetzelfde geslacht. Het voorstel werd ingediend door de bisschop van Oxford, Steven Croft

De leidraad voor die vieringen zijn de teksten van de 'Gebeden van liefde en geloof', die vorige maand door de anglicaanse bisschoppen werden goedgekeurd. De diensten vinden voorlopig nog op proef plaats, in afwachting van de aanpassing van het kerkelijk recht. 

Volgens de krant The Guardian kunnen op zichzelf staande zegendiensten voor koppels van hetzelfde geslacht binnen afzienbare tijd plaatsvinden. ‘Het betekent dat homoseksuele christenen familie en vrienden kunnen uitnodigen voor een speciale dienst, die op zaterdag gehouden kan worden, om hun bruiloften te zegenen en te vieren.’

Tegenstanders betreuren de goedkeuring, omdat er volgens hen nauwelijks nog een onderscheid zal zichtbaar zijn tussen dergelijke zegening en het traditionele kerkelijke huwelijk.

Bisschop Steven Croft, de indiener van het voorstel, bemerkt nog dat geen enkele anglicaanse geestelijke zal gedwongen worden om deze diensten te leiden. Hij verwacht dat al voor Kerstmis de eerste anglicaanse homozegeningen in Engeland kunnen plaatsvinden. 

Bron: The Guardian