Anglicanen belijden schuld voor jodenvervolging in middeleeuwen

De anglicaanse Kerk biedt haar excuses aan voor de vervolging van joden in de middeleeuwen; reactie joodse gemeenschap: ‘Beter laat dan nooit’.
15/07/2021 - 10:00

In de middeleeuwen heeft de anglicaanse Kerk meegewerkt aan het legaliseren van beperkingen voor leden van joodse gemeenschap in Groot-Brittannië. Zo konden joden bepaalde beroepen niet beoefenen. Joden moesten ook een herkenbare speld dragen en mochten geen eigen land bezitten. Ze mochten hun erfenissen niet doorgeven aan hun kinderen, waardoor hun eigendommen in de staatskas terechtkwamen.

Excuses en spijt

Veel historici leggen het verband tussen de vervolging van joden in middeleeuws Engeland en door de nazi’s. Honderden joden werden door de eeuwen heen door de Britse politie gearresteerd, vermoord en gevangengenomen. Het zijn enkele voorbeelden van de discriminatie die heeft bijgedragen aan het Europees antisemitisme door de eeuwen heen. De leiding van de anglicaanse Kerk biedt haar excuses aan voor haar betrokkenheid in de wetgeving die joden achterstelde en betuigt haar spijt voor het tekortschieten in het opkomen voor de joden.

Nederland

De anglicaanse Kerk is niet de eerste kerkgemeenschap in Europa die haar excuses aanbiedt voor haar rol in de jodenvervolging in het verleden. In 2020 deed de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), het grootste protestantse kerkgenootschap in Nederland, haar dat voor.  

Bron: CIP/CBNNews