Anglicanen zoeken toenadering met katholieken

500 jaar Reformatie spoort de anglicanen aan tot de versterking van de oecumenische samenwerking met zowel katholieken als protestanten.
15/02/2017 - 14:33
Aartsbisschop Justin welby
Aartsbisschop Justin welby © Church of Engeland

De Synode van de Church of England heeft opgeroepen om de herdenking van het begin van de Reformatie te benutten als kans om met een spijtbetuiging een bladzijde om te slaan en een stap vooruit te zetten. Tijdens de gesprekken en debatten van maandag werd de drievoudige verdeeldheid tussen anglicanen, roomskatholieken en protestanten een van de kwalijkste erfenissen van de Engelse Reformatie genoemd. De Church of Engeland draagt bovendien  een zware historische last door de vervolging van christenen die zich niet achter de nationale reformatiebeweging schaarden.

Christelijke kerken moeten de wederzijds verstandhouding en verzoening versterken en samen de kernboodschap van het christendom wereldwijd uitdragen. Synode van de Church of England.

Blik op de toekomst richten

De anglicaanse synode vraagt om de vijfhonderdste verjaardag van de Reformatie te benutten voor de versterking van de banden met de protestanten en katholieken. De synode schaart zich nogmaals achter de luthers-katholieke verklaring van Augsburg over de rechtvaardigheidsleer van Luther. Daarin benadrukten beide kerken destijds dat de rechtvaardiging en vergiffenis van zonden niet op eigen kracht of door eigen verdiensten kan worden bewerkt.

De Reformatie was een zegen en bron voor de spirituele rijkdom van de anglicaanse Kerk. Synode van de Church of England.  

De synode, een soort overleg en parlement waarin anglicaanse bisschoppen, priesters en leken voor overleg samenkomen, kondigde nog aan dat er op 31 oktober 2017, de dag waarop de vijfhonderdste verjaardag van het begin van de Reformatie plaatsheeft, een nationale viering zal plaatsvinden.

Homohuwelijk

De synode van de Church of England spreekt zich vandaag nog uit over haar omgang met homohuwelijken. Britse kranten menen dat zij daarbij op vraag van anglicaanse bisschoppen haar principiële afwijzing van het homohuwelijk gaat herhalen, terwijl er anderzijds pastoraal mogelijkheden worden gecreëerd om daar op soepeler mee om te gaan. De motie van de bisschoppen wijst ook voor de toekomst de kerkelijke inzegening van homohuwelijken af en herhaalt het verbod voor anglicaanse geestelijken om praktiserend homoseksueel te zijn.

Bron: The Tablet/Radio Vaticana (Duitstalig)