Angola: bisschoppen veroordelen verziekte sfeer voor verkiezingen

De Angolese kerkleiders vragen om de komende verkiezingen als een kans te benutten om de democratie te versterken.
07/02/2022 - 11:43
De bisschoppen van Angola
De bisschoppen van Angola © Vatican Media

De katholieke bisschoppen van Angola waarschuwen ervoor dat de sociale conflicten de sfeer in het land grondig dreigen te verzieken in de aanloop naar de verkiezingen in augustus. Op die manier wordt volgens hen een donkere en angstige sfeer in de samenleving gecreëerd. 

Mgr. Jose Imbamba, aartsbisschop van Saurima en voorzitter van de Angolese Bisschoppenconferentie, stelt vast dat de spanningen tussen de socialistische MPLA en de conservatieve UNITA, de twee belangrijkste politieke partijen, hoog oplopen. Er is een gevaarlijk vacuüm ontstaan in de dialoog tussen zij die regeren en zij die geregeerd worden, tussen de partijen en hun leiders enerzijds en de verschillende actoren van het maatschappelijke middenveld anderzijds. Dit vergroot volgens de aartsbisschop de angst, het radicalisme, de intolerantie en het geweld.

De Angolese bisschoppen alle Angolezen op om de polarisatie, waarbij ook de media een belangrijke rol vervullen, een halt toe te roepen en de komende verkiezingen te benutten als een kans om de jonge en zwakke democratiete versterken. Dat kan bijdragen tot de versterking van de menselijke waardigheid en het bevorderen van gerechtigheid, vrede en welvaart onder de bevolking. De bisschoppen roepen de katholieke kiezers tot slot op om straks in augustus daadwerkelijk hun stem uit te brengen.

Bron: Crux/Kathpress.at