Angst voor aanslagen overstemt kerstvreugde in Egypte

Verschillende orthodoxe en Oosterse Kerken vieren pas nu hun kerstfeest, maar bij de kopten in Egypte en elders overheerst de angst voor aanslagen.
06/01/2017 - 16:01
Russisch-orthodoxe gelovigen in de kathedraal van Moskou
Russisch-orthodoxe gelovigen in de kathedraal van Moskou © ROC

Naar schatting meer dan 200 miljoen oosterse christenen, vooral orthodoxen en katholieken van de Byzantijnse ritus, vieren Kerstmis op 6 en 7 januari. Dat is het gevolg van het feit dat de orthodoxe Kerken in het Heilige Land, Syrië, Armenië, Ethiopië, Rusland, Servië, Polen, Georgië, de Tsjechische Republiek en Slowakije de juliaanse kalender volgen. Daardoor vieren zij Kerstmis 13 dagen later dan in de rooms-katholieke Kerk. In Moskou vindt er vanavond vrijdag een kerstviering plaats in aanwezigheid van de president Vladimir Poetin. in Bethlehem woont Mahmoud Abbas,de president van de Palestijnse Autoriteit, de kerstviering bij. Waarmee hij de claim dat Bethlehem echt tot Palestina hoort kracht bijzet.

Maar op verschillende plaatsen vieren de Oosterse Kerken hun kerstfeest met een bang hart, uit angst voor mogelijke aanslagen. Dat is niet alleen het geval in het woelige Syrië en Irak, maar dit jaar ook nadrukkelijk in Egypte. Koptische christenen zijn er de 27 doden nog niet vergeten van de aanslag op 11 december in de kapel vlakbij de Sint-Marcuskathedraal in de hoofdstad Caïro. De kathedraal us het kloppende hart van de Koptisch-orthodoxen, goed voor iets minder dan 10 procent van de 90 miljoen inwoners van Egypte. Desondanks gaat de Koptisch-orthodoxe patriarch Tawadros ook vanavond voor in de middernachtmis. Voor de plechtigheid zijn extra scherpe veiligheidsmaatregelen van kracht, des te meer omdat ook de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi wordt verwacht. De restauratie van de kapel is met de hulp van het leger net op tijd klaar voor de viering van het orthodoxe kerstfeest.

Bron: Kathpress.at