Antisemitisme in België toegenomen na 7 oktober

Unia kreeg in de 2 maanden na 7 oktober 66 meldingen van mogelijk antisemitisme. In 2022 waren het er nog 57 voor het hele jaar.
29/01/2024 - 15:27
Antisemitisme in België gaat in de meeste gevallen over haatboodschappen en in mindere mate over haatmisdrijven en discriminatie
Antisemitisme in België gaat in de meeste gevallen over haatboodschappen en in mindere mate over haatmisdrijven en discriminatie © CC Koen Jacobs via Flickr

Het interfederale gelijkheidsorgaan Unia meldt sinds het conflict Israël-Hamas een duidelijke heropleving van haatspraak en haatmisdrijven in België, voornamelijk van antisemitische aard. 

9 van de meldingen gaan over haatmisdrijven: geweld, graffiti of beschadigingen gepleegd met een haatmotief. De meeste meldingen gaan over haatboodschappen, waarvan meer dan de helft online. Daar zijn ook polariserende of kwetsende berichten bij die niet per definitie de wettelijke grenzen van de vrije meningsuiting overschrijden. 

Unia vraagt bijzondere aandacht voor haatspraak omdat haatzaaiende uitlatingen kunnen ontaarden en leiden tot gewelddaden.

Vijf jaar antisemitisme in België

Unia stelde op 25 januari ook nog een analyse voor van de 291 antisemitismedossiers van de afgelopen 5 jaar. In 85% van de gevallen gaat het om haatboodschappen, 10% haatmisdrijven en 5% discriminatiedossiers. Terwijl discriminatiedossiers 65% tot 70% van alle dossiers bij Unia uitmaken. Daaruit blijkt meteen de specificiteit van antisemitisme. Bij de haatboodschappen gaat het in 20% van de gevallen over ontkenning van de Holocaust.  

In een vijftiental rechtszaken waarin Unia optrad als burgerlijke partij, kwam het in de afgelopen 5 jaar tot veroordelingen voor antisemitische misdrijven. Het ging bijvoorbeeld over verspreiding van nazisymbolen, antisemitische boodschappen of memes op sociale media, antisemitische liederen, verheerlijking van de nazi-ideologie of de Hitlergroet.

Bij de aanbevelingen om antisemitisme te bestrijden, pleit Unia onder andere voor de algemene invoering van verzwarende omstandigheden als er sprake is van een discriminerend of haatmotief.

Bron: Unia