Anton de Wit terug bij Katholiek Nieuwsblad

Net iets meer dan drie maanden na zijn plotse ontslag wordt Anton de Wit opnieuw hoofdredacteur van Katholiek Nieuwsblad.
03/05/2018 - 14:42
Anton de Wit wordt opnieuw hoofdredacteur van Katholiek Nieuwsblad
Anton de Wit wordt opnieuw hoofdredacteur van Katholiek Nieuwsblad © Katholiek Nieuwsblad

Eind januari werd plots bekendgemaakt dat het bestuur van het Nederlandse weekblad Katholiek Nieuwsblad zowel de kersverse directrice Patricia Kager als hoofdredacteur Anton de Wit had bedankt voor bewezen diensten. Columnist (onder meer in het Vlaamse Tertio), journalist en publicist Anton de Wit was pas in maart vorig jaar als hoofdredacteur bij Katholiek Nieuwsblad begonnen. Hij was trouwens de derde hoofdredacteur in vijf jaar tijd die min of meer gedwongen de baan had moeten ruimen.

Het ontslag van De Wit had naar verluidt niets met inhoudelijke aangelegenheden te maken, maar met ‘verschillen van mening over de organisatie’.

Even onverwacht als het ontslag van drie maanden geleden, is het bericht van woensdag dat Anton de Wit sinds 1 mei opnieuw hoofdredacteur van Katholiek Nieuwsblad is. Zijn afscheid werd door velen als een groot verlies ervaren, meldt bestuursvoorzitster Cécile de Quay, mee gezien zijn belangrijke inbreng bij het vinden en uitwerken van een goede inhoudelijke koers voor Katholiek Nieuwsblad. Ondanks het ontslag hadden De Wit en het bestuur van het blad blijkbaar de lijnen opengehouden.

We zijn samen tot de slotsom gekomen dat niets zijn terugkeer meer in de weg staat. Cécile de Quay

In zijn eerste commentaar als hernieuwde hoofdredacteur betuigt Anton de Wit zijn dankbaarheid voor de vele lezers die hun zorgen hebben geuit, voor zijn team dat in moeilijke omstandigheden heeft doorgewerkt, en voor het bestuur van Katholiek Nieuwsblad voor de manmoedige en integere wijze waarop het verzoeningsproces is aangegaan. Op Reliwerk.nl had Eric van den Berg, oud-hoofdredacteur van Katholiek.nl, destijds het bestuur van Katholiek Nieuwsblad gesuggereerd zich te bezinnen over wat haar operationele rol is.

Deze suggestie werd blijkbaar ter harte genomen: wil een blad overleven, dat moet het bestuur aan zijn journalistieke koers ruimte geven.