Antwerpen gaat zijn Mariabeelden beter beschermen

Stelselmatig worden de vele Mariabeelden aan gevels gerenoveerd. Er komen nu ook paaltjes voor beeldengroepen om aanrijdingen te voorkomen.
13/08/2021 - 16:28

De Madonna waakt al eeuwenlang over de stad Antwerpen. Op de vooravond van de Antwerpse Moederdag (die gevierd wordt op 15 augustus, het feest van de Tenhemelopneming van Maria) kondigde de Antwerpse schepen voor Toerisme Koen Kennis aan dat de stad maatregelen neemt om het erfgoed dat aan haar is opgedragen te beschermen. “Onze stad heeft een aantal Mariatradities die er nog steeds heel levendig zijn.”

Antwerpen is en blijft de stad van ‘Onze Lieve Vrouwke’. Koen Kennis

Het stadsbestuur werkt voor de beeldenzorg al langer samen met Voor Kruis en Beeld, die een 150-tal beelden binnen de Leien in het oog houdt. Per jaar wordt onder begeleiding van de vzw een vijftal beelden volledig gerestaureerd. Het resultaat is dat de meeste Mariabeelden binnen de Leien in zeer goede staat zijn. Nu wil de stad ook paaltjes of straameubilair gaan plaatsen bij beeldengroepen.

Paula Sörnsen van de vzw Voor Kruis en Beeld, met de schepen Koen Kennis en Charlie Van Leuffel, districtsschepen Antwerpen.
Paula Sörnsen van de vzw Voor Kruis en Beeld, met de schepen Koen Kennis en Charlie Van Leuffel, districtsschepen Antwerpen. © Kabinet Koen Kennis/Stad Antwerpen

Aanleiding voor de extra bescherming zijn enkele recente aanrijdingen waarbij Mariabeelden schade opliepen.

Met vzw Kruis en Beeld maakte de stad een inventaris op van 19 beeldengroepen die door hun plaatsing risico lopen op nieuwe aanrijdingen. Met paaltjes of straatmeubilair kan dat voorkomen worden.