Antwerpen is Mariastad

Komende zondag vindt de jaarlijkse Scheldewijding plaats, voorafgegaan door een Mariaprocessie.
12/10/2019 - 12:00
Vertrek van de processie voor de Scheldewijding
Vertrek van de processie voor de Scheldewijding © Sint-Paulusparochie

Sinds mensenheugenis draagt Antwerpen Maria in het hart. Dat wordt niet alleen uitgedrukt in de kathedraal, die aan Onze-Lieve-Vrouw is toegewijd, maar ook in honderden hoekkapelletjes verspreid over de stad. Komende zondag 13 oktober vindt op initiatief van de Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw van de Heilige Rozenkrans ook opnieuw een Scheldewijding, met een processie met Mariabeelden, plaats.

De eerste Scheldewijding vond op 7 oktober 1962 plaats. Ter gelegenheid van de 400ste verjaardag van de broederschap werd de wijding in 1971 uitgebreid met een processie. Naar aanleiding van de 700ste verjaardag van de Sint-Pauluskerk van de dominicanen werden in 1976 liefst 13 Mariabeelden meegedragen. Dat was meteen ook een huldebetoon aan de lange traditie van Mariaverering.

De Scheldewijding en processie hebben dit jaar een bijzondere betekenis, omdat zij ook in het teken staan van de bevrijding van Antwerpen door de geallieerden 75 jaar geleden. De bevrijding had al in september plaats, maar een maand later – op zondag 8 oktober 1944 – stapten Canadese soldaten mee op in de processie.

De plechtigheden beginnen zondag om 10.30 uur met een eucharistieviering in de Sint-Pauluskerk. Daarna volgen de Mariaprocessie en de Scheldewijding. Als het niet regent, worden ook de Mariabeelden in de processie meegedragen.

Bron: KERK & leven