Antwerpse gebedswake voor Pakistaanse christenen
De wereld stond er nauwelijks bij stil, maar veertien dagen geleden, op woensdag 16 augustus, werden in Jaranwala in het Pakistaanse provincie Punjab meer dan twintig kerken en meer dan driehonderd huizen van christenen platgebrand. Pakistan is al langer in de ban van enkele koranverbrandingen in verschillende Scandinavische landen, maar er is meer aan de hand. Nu hadden Pakistaanse moslims alweer het gerucht verspreid dat twee lokale christenen bladzijden uit een koranboek hadden gescheurd, ze op de grond hadden gegooid en op andere pagina’s van het heilige boek van de moslims beledigende opmerkingen hadden geschreven. In Pakistan worden christenen steevast het slachtoffer van de blasfemiewetten en vooral van lynchpartijen na geruchten over vermeende blasfemie.
Volkswoede
Deze gewelddaden waren geen alleenstaand gebeuren, zegt Overseas Pakistani Christian Alliance (OPCA) in een petitie waarin zij de Pakistaanse president Arif Alvi oproept ervoor te zorgen dat de schuldigen gestraft worden. Zoals wel vaker volstonden enkele emotionele oproepen van imams in de moskeeën om een gewelddadige meute op gang te trekken, die kerken noch graven noch bijbels spaarden. De OPCA verwijst naar eerdere soortgelijke incidenten, zoals in Shantinagar in februari 1997 toen ook al vier kerken en bijna achthonderd huizen van christenen in de as gelegd werden. Telkens eenzelfde patroon: christenen worden ten onrechte van blasfemie beschuldigd en de volkswoede keert zich tegen al wie christen is. Voor het moordende incident in Shantinagar werd nooit iemand ter verantwoording geroepen, aldus de OPCA.
Mazhar Adeel
De Antwerpse minderbroeders-kapucijnen en vooral hun Pakistaanse medebroeders, waaronder pastoor Mazhar Adeel van Antwerpen-Zuid, organiseren nu op zaterdagmiddag 2 september om 14 uur in de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopnemingkathedraal een solidariteitsgebed voor de christenen in Pakistan en de slachtoffers van het geweld in Jaranwala. Broeder Adeel staat samen met twee Pakistaanse confraters in voor de Saint Francis of Assisi Urdu Church Antwerpen, die dus ook in de voornaamste Pakistaanse taal – het Urdu – voor de liturgie instaat. De rechten van religieuze minderheden staan in Pakistan wel ingeschreven in de wetten van het land, maar zoals een kenner van het land het mij onlangs zei: Een lokale magistraat kan daar weinig mee aanvangen als de volkswoede zich ook tegen hem keert.
Er is dus meer dan ooit nood aan gebed opdat de Heer zijn Pakistaanse broeders terzijde zou staan.