Antwerpse Pelgrimstafel is cultureel erfgoed
De Vlaamse overheid heeft de Pelgrimstafel in de kapel van het Antwerpse Sint-Julianusgasthuis officieel erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Daarmee wordt de traditie ingeschreven op de erfgoedlijst, waarmee de Vlaamse overheid wil bijdragen tot de zichtbaarheid van ons immateriële culturele erfgoed.
Het Sint-Julianusgasthuis is een van de oudste gebouwen van de stad Antwerpen.
Jaarlijks worden op de avond van Witte Donderdagtwaalf alleenstaande bejaarden uitgenodigd voor een maaltijd. Daarmee wordt het Laatste Avondmaal van Jezus en de twaalf apostelen nagebootst. De traditie zou ontstaan zijn toen een rijke Spaanse edelman, een officier van Filips II, geld schonk, op voorwaarde dat het zou gebruikt worden voor een maaltijd voor arme mensen.
Het Koninklijk Sint-Julianusgenootschap streeft al langer ernaar dat de traditie als immaterieel werelderfgoed van de Unesco erkend wordt. Met de Vlaamse erkenning wordt daarvoor alvast een belangrijke aanzet gegeven. Het Antwerpse Sint-Julianusgasthuis werd al in 1303 opgericht voor bedevaarders op weg waren naar Compostella. Sinds mensenheugenis wordt in de kapel uit 1501 een pelgrimstafel gedekt.
Bron: HLN