Apostolische administrator voor Straatsburg

In afwachting van de nieuwe aartsbisschop werd een apostolische administrator aangesteld voor het aartsbisdom Straatsburg.
30/05/2023 - 13:33
Mgr. Luc Ravel
Mgr. Luc Ravel © Wikipedia/Claude Truong Ngoc

Paus Franciscus accepteerde het ontslag van Luc Ravel (66), die sinds 2017 aartsbisschop was van Straatsburg. Aartsbisschop Philippe Ballot, van het naburige bisdom Metz, neemt als apostolisch administrator het bestuur waar in afwachting van de benoeming van een nieuwe aartsbisschop voor Straatsburg. De aankondiging gebeurde tegelijk in Rome en vanuit het Elysée, omwille van de bijzondere status door het concordaat voor de Elzas en Lotharingen. 

Mgr. Luc Ravel bood eind april zijn ontslag aan bij de paus, na de aanhoudende spanningen rond zijn volgens critici autoritaire bestuur van het bisdom. Daarom had het Vaticaan een jaar eerder ook al een visitator gestuurd naar de Elzas. Ondanks het negatieve verslag vanuit Rome was de voormalige legerbisschop (2009-2017) aanvankelijk niet van plan zijn taak neer te leggen. Begin 2023 zette hij dan ook nog eens zijn hulpbisschop, bisschop Christian Kratz, en vervolgens zijn vicaris-generaal en zijn kanselier uit de diocesane raad. Hij vertelde op 22 mei aan het Franse weekblad La Vie dat paus Franciscus hem had gevraagd om zijn taak ter beschikking te stellen. 

Bron: I.Media/BFM