Apostolische brief over erbarmen en barmhartigheid

Paus Franciscus voert op het einde van het Jaar van de Barmhartigheid enkele opmerkelijke beslissingen door met betrekking tot de biecht.
22/11/2016 - 10:29
Paus Franciscus
Paus Franciscus © SIR

Paus Franciscus ondertekende zondagmiddag de apostolische briefMisericordia et Misera, ter afsluiting van het buitengewone Jaar van Barmhartigheid. De titel van de brief, waarvan de inhoud vandaag werd bekendgemaakt, is ontleend aan een commentaar van de heilige Augustinus op het evangelieverhaal van de overspelige vrouw uit het achtste hoofdstuk van het Evangelie van Johannes (Joh 8,1-11).

Bijbelzondag

in Misericordia et Misera roept Franciscus het hoogfeest van Christus, Koning van het Heelal (de voorlaatste zondag van het kerkelijke jaar) uit tot Werelddag voor de armen. Dat initiatief moet ons ook helpen om zowel individueel, maar ook als kerkgemeenschap te groeien in barmhartigheid.

Tegelijk vraagt de paus de invoering van een Bijbelzondag, zoals die nu al in Nederland en Duitsland over de grenzen van de christelijke Kerken heen wordt gevierd. Het zou goed zijn mocht elke gemeenschap haar inzet voor de verspreiding van de kennis en verdieping van de Heilige Schrift viert op een zondag in het kerkelijke jaar die geheel gewijd is aan het Woord van God.

Sacrament van de verzoening

Paus Franciscus pleit nadrukkelijk voor de herontdekking van het sacrament van de verzoening en kondigt drie initiatieven aan:

  • Het initiatief van de missionarissen van barmhartigheid, die tijdens het Jubeljaar de opdracht kregen om de goddelijke barmhartigheid uit te dragen, wordt ook na het Jaar van Barmhartigheid voortgezet. De priesters zijn gezonden tot predicatie en om liefdevolle en meedogende biechtvaders te zijn. Zij hebben bijzondere bevoegdheden, onder meer in verband met de bediening van het sacrament van de verzoening.
  • Paus Franciscus verlengt het mandaat van de priesters van de Priesterbroederschap Sint-Pius X, onder meer ook bij het verlenen van de absolutie. Volgens aartsbisschop Salvatore Fisichella, voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Bevordering van de Nieuwe Evangelisatie, herbevestigt de paus slechts wat hij eerder al schreef in zijn brief voor het Jaar van Barmhartigheid. Mgr. Fisichella erkende vandaag in een gesprek met journalisten dat het voor hem nog onduidelijk is welke gevolgen deze stap heeft met betrekking tot de herintegratie van de leden van de Priesterbroederschap Sint-Pius X in de rooms-katholieke Kerk.
  • Voortaan kunnen niet alleen bisschoppen, maar ook priesters absolutie geven voor abortus. De paus herinnert eraan dat abortus een ernstige zonde is. Maar zij is echter niet van die orde dat degenen die abortus hebben gepleegd en anderen die daarbij betrokken zijn, uitgesloten worden van de genade van God. Betrokkenen bij abortus kunnen na het sacrament van de verzoening absolutie krijgen. Daarmee wordt ook de automatische excommunicatie meteen ongedaan gemaakt, op voorwaarde dat zij zich bekeerd hebben en zich willen verzoenen met de Heer. Mgr. Fisichella verduidelijkte dat die volmacht tot absolutie ook niet langer door de bisschop aan de priester moet gedelegeerd worden. Hij voegde eraan toe dat deze beslissing van de paus ook een aanpassing zal vereisen van het kerkelijke recht.

Bron: VIS/SIR