Apotheek van Vaticaanstad verhuist

De Vaticaanse apotheek is sinds begin van de week ondergebracht in een prefabruimte in afwachting van de heropening in mei.
12/01/2020 - 12:00

145 jaar geleden opende de Hospitaalorde van de Broeders van Barmhartigheid een apotheek aan de Via della Posta, vlakbij de Sint-Annepoort in Rome. Uniek was dat die uitsluitend bestemd was voor de inwoners en werknemers van Vaticaanstad. Sindsdien is de apotheek, samen met het kleine treinstation onder Vaticaanstad, een begrip geworden. Alleen al maar omdat zij de opeenvolgende pausen onder haar klanten telde.

 

 

Met meer dan duizend klanten behoort de apotheek tot de drukst bezochte ter wereld; 45 procent heeft geen enkele band met Vaticaanstad.

Vandaag telt de apotheek van de paus, die tegenwoordig ook toegankelijk is voor mensen van buiten Vaticaanstad, 45 personeelsleden. Door de jaren heen werd ernaar gestreefd om gelijke tred te houden met de evoluties in de samenleving. Zo kwam er in 2018 een nieuwe vleugel voor cosmetica en hygiëne-artikelen en vorig jaar werd de onlineverkoop opgestart. Er werd ook ingezet op automatisering. Sinds de zomer haalt een (Duitse) robot de producten uit de rekken en wordt de stock automatisch in het oog gehouden en aangevuld.

Maar de herstructurering en hervorming van de apotheek zijn toch nog ontoereikend. Er wordt nu ook ingezet op een grondige modernisering en restauratie van de apotheek, die 40.000 medicijnen in stock heeft. Die zijn ruim 20 procent goedkoper dan bij de andere apotheken in Rome. Sinds begin van de week is de bediening van de apotheek verhuisd naar een prefabgebouwtje, achter het historische gebouw. Volgens administratief verantwoordelijke Fabio Ippoliti duren de werken nog tot minstens eind mei. In die periode wordt het interieur volledig gerenoveerd en worden de vloeren, verlichting en het plafond vervangen. Zes van de 10 kassa’s worden volautomatisch, waarbij medicijnen binnen de acht seconden uit de rekken worden gehaald. De ladekast voor medicijnen wordt uit het onthaal verwijderd, zodat er meer ruimte komt in de verkoopruimte.

Bron: Vaticannews.va