Arabische christenen protesteren tegen beledigende Jezusfiguur

Volgens de kerkleiders van Heilige Land heeft de artistieke vrijheid in een broze harmonieuze samenleving als Israël zijn grenzen.
15/01/2019 - 10:00
Het kunstwerk kreeg de spotnaam McJezus
Het kunstwerk kreeg de spotnaam McJezus © Fides

De patriarchen en andere kerkleiders in het Heilige Land schrijven dat zij de verontwaardiging van de christelijke bevolking delen over een reeks tentoongestelde werken in het Museum of Art in de Israëlische havenstad Haifa. Het kunstwerk in kwestie, gemaakt door Janei Leinonen, toont de clownsfiguur Ronald McDonald, het symbool van fastfoodketen McDonald’s Corporation, die zoals Jezus Christus wordt gekruisigd op een houten kruis. Sinds de opening van de expo vorige week waren er al verschillende protestacties van de christelijke bevolking, die resulteerden in botsingen met de veiligheidstroepen en het gooien van stenen en een molotovcocktail naar het museum.

De kerkleiders tonen begrip voor de kritiek van de kunstenaar op de Israëlische consumptiemaatschappij. Maar zij vragen zich tegelijk af waarom daarvoor de meest heilige figuur en symbool van het christelijke geloof moeten gebruikt worden. Dit is een provocatie en daarom vragen wij deze werken terug te roepen uit de tentoonstelling. Wij beseffen dat de vrije meningsuiting moet beschermd worden. Maar er moet in dit land ook een elementair respect bewaard blijven voor religieuze symbolen en figuren, ongeacht of die joods, christelijk of islamitisch zijn. Dit soort aanstootgevend gedrag is allerminst bevorderlijk voor de opdracht tot tolerantie, harmonie en co-existentie van de drie grote monotheïstische godsdiensten in het Heilige Land en daarbuiten.

Bron: Fides