Archeologen bevestigen overlevering over H. Grafkerk in Jeruzalem

Wetenschappers dateren de tombe in de Heilige Grafkerk van Jeruzalem in het midden van de 4de eeuw na Christus.
29/11/2017 - 15:59
De Aedicula met de graftombe binnen in de Heilige Grafkerk in Jeruzalem
De Aedicula met de graftombe binnen in de Heilige Grafkerk in Jeruzalem © Heilige Grafkerk Jeruzalem

Volgens wetenschappers van de Technische Universiteit van Athene dateert de mortel in de graftombe van Jezus in de Heilige Grafkerk in Jeruzalem uit de tijd van Constantijn de Grote, keizer van het Romeinse Rijk van 306/8 tot aan zijn dood in 337. Hun onderzoek, dat in het kader van de lopende restauratie plaatsvond, bevestigt de historische overlevering dat de tombe in de basiliek onder het bestuur van de keizer Constantijn I werd opgericht. De ontdekking is belangrijk omdat de oudste resten van de Heilige Grafkerk gedateerd worden in 1006, in de periode van de kruistochten. Daardoor bestond ernstige twijfel of de huidige locatie van het vermeende graf van Jozef van Arimathea wel oorspronkelijk was.

De wetenschappers hebben bewezen dat de Aedicula, die het graf bevat, ouder is dan de basiliek. National Geographic

Met de zogeheten OSL-techniek konden de Griekse wetenschappers nauwkeurig bepalen wanneer de mortel voor het laatst aan zonlicht werd blootgesteld. Volgens hun chemisch onderzoek, waarvan de resultaten gisteren dinsdag door National Geographic werden bekendgemaakt, stamt de mortel tussen de kalksteen en de marmeren plaat die de tombe onder de Aedicula bedekt, uit circa 345 na Christus. Het graf werd vermoedelijk 20 jaar eerder (her)ontdekt.

Onze bevindingen komen overeen met de historische bevindingen van die tijd. Projectleidster Antonia Moropoulou

Volgens de Bijbel werd Jezus tussen 30 of 33 gekruisigd. Keizer Constantijn (272-337), die in 313 het Edict van Milaan uitvaardigde dat een einde maakte aan de christenvervolgingen, zond gezanten naar Jeruzalem om er het graf van Jezus terug te vinden. De basiliek, die over de Aedicula (een met zuilen en een fronton versierde grafkapel) en de tombe heen werd gebouwd, werd omstreeks 326 in opdracht van bisschop Macarius van Jeruzalem gebouwd op vraag van keizer Constantijn. De basiliek werd in 614 door de invallende Perzen zwaar beschadigd. In 1009 werd de grafkerk door Al-Hakim bi-Amr Allah geplunderd en met de grond gelijk gemaakt.

Bron: Haaretz/NationalGeographic

Wat archeologie ons leert over het Graf van Jezus in National Geographic.