Archeologen halen karikatuur van Pontius Pilatus onderuit
Pontius Pilatus, die ten tijde van Jezus de vijfde Romeinse gouverneur van Judea was, heeft door de eeuwen heen een slechte reputatie gekregen. Dat is niet alleen het gevolg van zijn rol in het proces en de terechtstelling van Jezus, maar ook door het nastreven van eigenbelang en de corruptie die aan hem wordt toegeschreven. Dat beeld stemt evenwel niet overeen met de werkelijkheid, concluderen archeologen nu na nieuwe opgravingen in Jeruzalem.
De Britse ingenieur Charles Warren legde op het einde van de 19de eeuw de eerste delen van de zogenaamde Trappenstraat bloot, tijdens zijn opgravingen van een reeks schachten en tunnels langs de muren van de Tempelberg. De constructie werd aanvankelijk gesitueerd in de Herodiaanse periode, ten tijde van Herodes en Herodes Agrippa II. Maar Israëlische archeologen van het Instituut voor de Antieke Overheid gingen er in 2013 met nieuwe opgravingen van start, waarbij bijkomende gedeelten van de Trappenstraat werden blootgelegd.
Op basis van recente opgravingen besluiten de archeologen nu met naar eigen zeggen quasi zekerheid dat de constructie stamt uit de tijd dat Pontius Pilatus er gouverneur was. Het betekent dat hij veel meer infrastructuurwerken voor de plaatselijke bevolking liet verrichten dan tot nu toe algemeen werd aangenomen. De wetenschappers baseren hun conclusie onder meer op de vondst van een honderdtal muntstukken uit de periode tot 31 na Christus. Die vondst is volgens hen een sterk argument om aan te nemen dat de straat in opdracht van Pontius Pilatus werd gebouwd.
Volgens de auteurs, Nahshon Szanton, Moran Hagbi, Joe Uziel en Donald T. Ariel, is het weelderige en grootse karakter van de straat van minimaal acht meter breed en met veel mooie gravures en andere toevoegingen, evenals het feit dat de straat de verbinding maakt tussen de Siloam-poel en de Tempelberg, een sterk bewijs dat ze als pelgrimsroute fungeerde. Wellicht vormde deze straat in 70 na Christus ook een belangrijke uitvalsbasis van de Romeinse soldaten, toen de tempel van Jeruzalem werd vernietigd.
Bron: The Tablet
Lees het artikel in het Journal of the Institute of Archaeology of Tel Aviv University.