Archeologen ontdekken de locatie van het dorp Emmaüs
De Israëlische archeoloog Israel Finkelstein is ervan overtuigd dat hij de locatie heeft ontdekt van het Bijbelse dorp Emmaüs. Over de locatie van het dorp wordt al eeuwen gediscussieerd, omdat vele plaatsnamen doorheen de eeuwen veranderd zijn. Minstens drie dorpen eisen de eer op dat zij het dorp Emmaüs zijn, waar Christus na de verrijzenis voor het eerst het brood brak met twee leerlingen. Maar Finkelstein heeft stevige argumenten voor de exacte locatie.
Al eeuwen wordt de locatie van Emmaus aan het Arabische dorp Amwas op 30 kilometer ten westen van Jeruzalem gesitueerd. Dat strookt dan wel niet met de informatie die Lucas over het dorp geeft: 60 stadiën van Jeruzalem, dat is ongeveer 12 km. Maar exegeten en archeologen gaan daarvoor uitn van een tekstvariant die het over 160 stadiën heeft en dat komt overeen met 30 kilometer.
Finkelstein deed onderzoek bij het fort van Kirjat Yearim en het aangrenzende plaatsje Abu Ghosh. Dat fort dat in 2017 werd opgegraven biedt volgens hem de sleutel om de locatie te bepalen. Dankzij de modernste technieken ontdekte het Frans-Israëlische team onder leiding van Finkelstein dat een deel ervan dateert uit het begin van de 2de eeuw voor Christus. Dat is de tijd van de Makkabeeën, de periode tussen het Oude en Nieuwe Testament.
Het fort van Kirjat Yearim controleerde de weg van Jeruzalem naar de zee, naar het westen. De forten uit de tweede eeuw voor Christus worden allemaal met plaatsnaam genoemd in het geschiedenisboek van Flavius Josephus en het apocriefe boek 1 Makkabeeën (hoofdstuk 9). Maar in geen van beiden komt Kirjat Yearim voor. Ten westen van Jeruzalem melden beide bronnen slechts één plaatsnaam ... Emmaüs.
Er is nog een tweede belangrijke argument. Kerkvader Eusebius dacht de locatie van Emmaüs te kennen. Maar de kruisvaarders uit de 12de eeuw hadden redenen om hem niet te geloven. Zij bouwden een kerk, gewijd aan de opstanding van Christus, op de plek waar zij Emmaüs vermoedden. In ... Kirjat Yearim. Momenteel is er een dubbelklooster van de benedictijnen (met monniken en zusters) gevestigd, dat beroemd is om zijn schitterend gerestaureerde fresco’s.
Volgens Finkelstein, hoogleraar archeologie in Tel Aviv, is er geen twijfel meer mogelijk. Hij kondigt nog aan dat hij met zijn collega Thomas Römer, Bijbelwetenschapper van het Collège de France, zijn bevindingen over deze ontdekking zal publiceren in een artikel dat op 24 oktober wordt gepubliceerd in het Engelstalige tijdschrift New Studies in the Archaelogy of Jerusalem and Its Region.
Bron: Haaretz/NederlandDagblad/LePoint