Archeologen ontdekken oude vleugel van de abdij van Orval

Tevergeefs werd gedacht dat een van de boeiendste archeologische sites van ons land al haargeheimen had prijsgegeven.
30/05/2020 - 15:46

Een team van archeologen van het Waalse gewest heeft op de site van de abdij van Orval een vergeten vleugel uit de zestiende eeuw van de abdij ontdekt. Ongelooflijk! Er werd aangenomen dat alles al was ontdekt op de site van de abdij van Orval. Tot deze recente opgravingen, zegt archeoloog Denis Henrotay aan de Waalse krant L’Avenir.

De ontdekking werd gedaan aan de linkerkant van de huidige abdijkerk. De archeologen troffen er prachtige gele stenen aan en een quasi perfect bewaard gebleven groot gedeelte van de oude vleugel van het 16de-eeuwse klooster. Volgens Henrotay gaat het om een uitbreiding van het middeleeuwse klooster, met name accommodatie van de koormonniken en de ziekenboeg. Het begin van deze vleugel bevindt zich naast de klokkentoren, zegt de provinciale archeoloog van het Waalse Gewest nog.

De kerk van de Abdij van Orval
De kerk van de Abdij van Orval © Abdij Orval

De ontdekking was mogelijk dankzij een gravure van de abt van Montgaillard uit de 17de eeuw, die vandaag bewaard wordt in het Gaspar Museum in Aarlen. Op basis daarvan en na voorafgaand onderzoek vonden de opgravingen plaats en na twee weken werd de onbekende vleugel blootgelegd. Hanrotay is vooral onder de indruk van de staat waarin alles bewaard werd. De opgegraven gang heeft intacte raamnaden, gebeeldhouwde sokkels en gewelven, maar ook muren die nog met hun pleisterwerk bedekt zijn.

Belangstellenden kunnen al eind juli kennismaken met de gang van de pas ontdekte vleugel. Het is de bedoeling om het geheel daarna te bedekken met een waterdichting van aarde, om het geheel beter te bewaren en tenslotte om een gazon aan te leggen voor het herscheppen van de esplanade die op deze plek in de 16de eeuw al bestond.

Bron: L’Avenir