Archeologen ‘ontdekken’ oudste kerk van Engeland

Nieuw onderzoek maakt het uitzonderlijke historische belang van de kapel van Saint Pancras in Canterbury duidelijk.
08/10/2022 - 12:43
St. Pancras in Canterbury
St. Pancras in Canterbury © augustijnen

Engelse archeologen hebben de vermoedelijk oudste, nog bestaande kerk van het land geïdentificeerd. Historici gingen lang ervan uit dat de Saint Pancraskapel in Canterbury was gebouwd na de tijd van de heilige Augustinus van Canterbury (overleden in 605). Maar na nieuw onderzoek concluderen ze dat de kapel het eerste, speciaal voor de christelijke eredienst gebouwde gebouw in Angelsaksisch Engeland is. Een recente studie laat sterk uitschijnen dat de kerk tussen 597 en 609 (waarschijnlijk rond 600) werd gebouwd en door missionaris Augustinus werd ingewijd toen hij in 597 als hoofd van de pauselijke missie naar Kent was gestuurd. Vervolgens nam hij de kerk in gebruik. Saint Pancras werd echter al snel opnieuw verlaten, vermoedelijk omdat het gebouw in 609 werd vervangen door de veel grotere Saint Peter en Saint Paulkerk.

Model 

Volgens professor Ken Dark van King’s College (Londen) herstelde Augustinus met de inwijding van de kapel de publieke christelijke eredienst in Oost- en Zuid-Engeland, na een heidens intermezzo van ca. anderhalve eeuw. Volgens prof. Dark is het christendom zoals wij dat vandaag in Engeland kennen grotendeels uit de pauselijke missie van toen ontstaan. Hij is ervan overtuigd dat deze speciaal gebouwde kerk later model stond voor de kerken die daarna in Engeland werden gebouwd. De nieuwe beoordeling van het archeologische bewijs van Saint Pancras in Canterbury geeft voor de eerste keer aan waar de christelijke openbare eredienst officieel werd hersteld na een periode van heidense overheersing. Dat markeerde de officiële herlancering van wat het christendom in Engeland zou worden, stelt Dark. Sint-Augustinus van Canterbury was erg succesvol in zijn missie voor de herintroductie van het christendom in Engeland.

Bertha

Na het huwelijk van de Frankische prinses Bertha met de heidense koning Aethelberht van het koninkrijk Kent kon paus Gregorius I via Bertha in 595 de koning uiteindelijk overhalen om een pauselijke missie naar Kent toe te staan. Ongeveer 18 maanden later arriveerde de benedictijn Augustinus in het koninkrijk en werd de eerste (aarts)bisschop van Canterbury. Hij organiseerde al snel liturgische diensten in de kleine, persoonlijke kapel van de koningin en bouwde blijkbaar al kort daarna ook de zes keer grotere kapel die aan Sint-Pancratius werd toegewijd. 

Bron: Church Times/The Independent