Archeologen ontdekken vergeten kerk in Waddenzee
Duitse archeologen hebben tussen het eiland Pellworm en het schiereiland Nordstrand in de waddenzee een verzonken kerk ontdekt van de verdwenen legendarische nederzetting van Rungholt. Over het voormalige Noord-Friese handelscentrum Rungholt bestaan vele legendes. De nederzetting werd volgens de overlevering in 1362 ondergedompeld door een catastrofale stormvloed, die duizenden mensenlevens heeft geëist. Toch bleef het eeuwenlang een mysterie of de nederzetting Rungholt op het eiland Strand wel echt heeft bestaan of slechts een mythe was. De archeologen spreken over een ‘sensationele ontdekking’.
Wetenschappers van de universiteiten van Mainz en Kiel en het Archeologisch bureau van Sleeswijk-Holstein hebben met recente opgravingen definitief opheldering gebracht over de locatie van de nederzetting. Met behulp van geofysische en nieuwe technische methoden werd in het gebied rond de Hallig Südfall een tot nu toe onbekende, twee kilometer lange keten van middeleeuwse nederzettingsheuvels geïdentificeerd. Daar zijn bouwwerken ontdekt die geïnterpreteerd werden als de fundamenten van een kerk van 40 meter bij 15 meter. Boringen en gerichte opgravingen waarbij delen van de kerk zijn teruggevonden hebben dat vermoeden inmiddels ook officieel bevestigd.
Volgens de geografe Hanna Hadler van de Universiteit van Mainz wordt de systematische verkenning van de Waddenzee rond het voormalige Rungholt, die tien jaar geleden begon, ook in de toekomst nog voortgezet: Wij hopen het voormalige cultuurlandschap zoveel mogelijk te reconstrueren.
Bron: Uni Kiel/Katholisch.de