Archeologen speuren naar verleden Genovevakerk in Oplinter

Vanaf de 12de eeuw zakten duizenden bedevaarders af naar de Sint-Genovevakerk in Oplinter om er te bidden voor genezing.
21/10/2022 - 11:00
De Sint-Genovevakerk in Oplinter
De Sint-Genovevakerk in Oplinter © Wikipedia

De heraanleg van het centrum van Oplinter, bij Tienen, kan pas plaatsvinden nadat er archeologisch onderzoek is gebeurd. Dat heeft alles te maken met de Sint-Genovevakerk, die in 1937 werd geklasseerd als beschermd monument. Volgens Onroerend Erfgoed was het kerkgebouw al vanaf de twaalfde eeuw een populair bedevaartoord. De oudste vermelding is te vinden in een oorkonde uit 1159.

Brand

Oplinter was een bedevaartplaats waar men, naar het voorbeeld van Parijs, de gunsten van Sint-Genoveva kwam afsmeken als afweer tegen de pest. Dat zorgde ervoor dat de kerk in de 13de en 14de eeuw werd uitgebreid. In de 15de en 16de eeuw werden twee grote kapellen aan weerszijden van het koor toegevoegd. Maar in de 16de en 17de eeuw werd de kerk tot drie keer toe door brand geteisterd, maar desondanks later opnieuw heropgebouwd. 

Scherpenheuvel

Volgens sommige historici kan de populariteit van de kerk in de middeleeuwen vergeleken worden met die van het bedevaartsoord van Scherpenheuvel vandaag. Volgens Omroep Vlaams-Brabant vanRadio 2 zijn de verwachtingen omwille van die lange traditie als bedevaartoord hooggespannen. In eerste instantie wordt bij het archeologisch onderzoek gebruik gemaakt van een radar. Vanaf begin november beginnen er dan wellicht ook effectief opgravingen. 

Bron: Onroerend Erfgoed/Radio 2