Archeologen vinden resten van oud begijnhof in Mechelen

Het Mechelse ‘Groot Begijnhof buiten de muren’ stond bekend als het grootste begijnhof van de Nederlanden.
04/06/2019 - 12:47
Acht zaligheden in Begijnhof van Mechelen
Acht zaligheden in Begijnhof van Mechelen © Ann Slaghmeulen/Onroerend Erfgoed

Archeologen hebben bij een vooronderzoek op een site aan de rand van de stad Mechelen wellicht resten gevonden van het Groot Begijnhof buiten de stadsmuren, dat rond 1560 volledig werd verwoest. Het begijnhof stond toentertijd bekend als het grootste van de Nederlanden. De onderzoekers troffen op de site van het vroegere Eandis op een diepte van ongeveer 2 meter onder straatniveau oude muurresten en puinkuilen aan, waaronder een kuil met 16de-eeuws afval.

Het Groot Begijnhof was in de late middeleeuwen tegen de stad aan gegroeid en vormde een aparte woonkern. Tijdens de godsdienstoorlogen in de tweede helft van de zestiende eeuw werd het echter totaal verwoest. De begijnen moesten elders een nieuw onderkomen zoeken. Zij verhuisden binnen de stadsmuren, waar ze een nieuw Groot Begijnhof bouwden dat vandaag erkend is als UNESCO-werelderfgoed.

Het archeologische vooronderzoek gebeurt door een studiebureau in opdracht van de ontwikkelaar, maar de stedelijke dienst Archeologie van Mechelen wordt nauw betrokken. Die beschikt namelijk over een schat aan informatie die kan helpen om de aangetroffen resten te identificeren, zegt schepen van Toerisme Björn Siffer. Uit historische bronnen wisten we al dat op dit terrein ooit het Groot Begijnhof gevestigd was, maar deze archeologische vondsten kunnen ons daarover nog veel meer leren.