Archeologen vinden sporen van Bijbelse stad Ziklag

Archeologen maken zich sterk dat ze sporen hebben ontdekt van Ziklag, de stad waar David volgens de Bijbel heentrok om te schuilen voor koning Saul.
13/07/2019 - 09:44
Archeologen maken zich sterk dat ze sporen hebben ontdekt van Ziklag, de stad waar David volgens de bijbel heentrok om te schuilen voor koning Saul
Archeologen maken zich sterk dat ze sporen hebben ontdekt van Ziklag, de stad waar David volgens de bijbel heentrok om te schuilen voor koning Saul © Israel Today

De stad Ziklag zou zijn herontdekt door een internationaal team van archeologen. De plek waarheen koning David vluchtte toen hij door koning Saul achterna gejaagd werd, is aan de hand van voorwerpen en koolstofdateringen geïdentificeerd als de Palestijnse stad uit de periode tussen de 12de en 10de eeuw voor Christus. Dat schrijft de Times of Israel.

De resultaten zijn door de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem en de Israëlische Autoriteit voor Oudheden bekendgemaakt. Precies in de periode die in de Bijbel beschreven wordt, bleek de stad in bezit te zijn geweest door Palestijnen en dan opnieuw door de Israëlieten. De kruiken en andere gebruiksvoorwerpen waren te herleiden tot de Palestijnse cultuur. De Palestijnse koning hielp David om te schuilen voor Saul. Er is ook bewijs gevonden van het feit dat de stad door een brand uiteindelijk verwoest werd en terugviel tot een meer plattelandsachtige nederzetting rond de 10de eeuw voor Christus.

Er werd al langer gezocht naar de stad Ziklag, maar tot nu toe altijd zonder succes. Veel plekken voldeden niet aan de culturele kenmerken of konden niet herleid worden tot die periode dat David er aanwezig moet zijn geweest. Ook in het Bijbelboek Nehemia komt de stad nog voor als de stad weer wordt opgebouwd na de Babylonische ballingschap.

Bron: CIP