Argentijnse aartsbisschop wordt nieuwe Prefect voor Geloofsleer

De nieuwe Argentijnse prefect voor de Geloofsleer wordt beschouwd als een van de belangrijkste raadgevers van paus Franciscus.
03/07/2023 - 14:39
Aartsbisschop Víctor Manuel Fernández
Aartsbisschop Víctor Manuel Fernández © Vatican Media

Paus Franciscus heeft Víctor Manuel Fernández (60) benoemd tot nieuwe prefect van het Dicasterie voor de Geloofsleer. Hij wordt tegelijk voorzitter van de Pauselijke Bijbelcommissie en de Internationale Theologische Commissie van het Vaticaan. Fernández is sinds 2018 aartsbisschop van La Plata. Vanaf september volgt hij de inmiddels al 79-jarige Spaanse kardinaal Luis Francisco Ladaria Ferrer sj. (79) op.

De nieuwe prefect voor de geloofsleer is een geestesverwant van paus Franciscus. In 2007 werkte hij al nauwe samen met de paus bij de redactie van het slotdocument van de Celam-conferentie in Aparecida. Dat document benadrukte het belang van volksreligiositeit, de decentralisatie van de Kerk naar de existentiële periferieën en de pastorale bekering van alle leden van het volk van God. Vandaag wordt het beschouwd als een soort programmaverklaring voor het huidige pontificaat. De Argentijnse aartsbisschop wordt ook beschouwd als een van de auteurs van de apostolische exhortatie Amoris laetitia, die een controversiële passage bevat die de mogelijkheid van de communie opent voor gescheiden en hertrouwde mensen.

Víctor Manuel Fernández werd in 1962 geboren in Alcira Gigena (Argentinië). In 1986 werd hij tot priester gewijd. Hij behaalde een licentie in de theologie met Bijbelse specialisatie aan de Gregoriaanse Universiteit in Rome en een doctoraat in de theologie aan de Theologische Faculteit in Buenos Aires. Tijdens zijn ambtsperiode in zijn bisdom Córdoba was hij pastoor, maar ook oprichter en docent van het diocesane seminarie, evenals verantwoordelijke voor de oecumene en de catechese. Hij heeft ook een opleidingsinstituut opgericht voor leken en leerkrachten. Hij was voorzitter van de Argentijnse Vereniging voor Theologie en decaan van de Faculteit Godgeleerdheid aan de Argentijnse Katholieke Universiteit. In 2009 werd hij aangesteld als rector van dezelfde universiteit.

In 2013 werd hij titulair aartsbisschop van Tiburnia en werd hij tot bisschop gewijd. Bij zijn bisschopswijding kreeg hij een borstkruis van Franciscus cadeau. Hij nam deel aan de bisschoppensynodes van 2014 en 2015 over het gezin en maakte er ook deel uit van de redactiecomités. In 2018 werd hij benoemd tot aartsbisschop van La Plata, het op één na belangrijkste bisdom van Argentinië. De Argentijn was lid van de Pauselijke Raad voor de Cultuur en raadgever van de Congregatie voor Katholiek Onderwijs. Momenteel is hij lid van het Dicasterie voor Cultuur en Onderwijs. 

Promoot de kennis van de theologie

Opmerkelijk is dat paus Franciscus tegelijk met de bekendmaking van de nieuwe prefect voor de Geloofsleer ook een begeleidende brief publiceerde, waarin hij hem duidelijk maakt dat het in tegenstelling tot het verleden niet zijn prioriteit moet zijn om leerstellige dwalingen op te sporen en terecht te wijzen. 

Paus Franciscus geeft hem de missie om het geloof te beschermen, door de kennis van de theologie en de overdracht van het geloof in dienst van de evangelisatie te bevorderen:

 

Dierbare broeder, schrijft hij aan zijn confrater, als nieuwe prefect van het Dicasterie voor de Geloofsleer vertrouw ik u een taak toe die ik zeer waardevol vind. Het centrale doel is te waken over de leer die uit het geloof voortvloeit om een reden voor onze hoop te geven, maar niet als een vijand die met de vinger wijst en kritiseert. Het Dicasterie dat U leiding zal geven gebruikte in andere tijden immorele methoden. Dat waren tijden waarin, in plaats van theologische kennis te bevorderen, mogelijke leerstellige dwalingen werden vervolgd. Wat ik van u verwacht is zeker iets heel anders, aldus Franciscus, verwijzend naar het verleden van de Congregatie voor de Geloofsleer en vooral de voorganger daarvan: de Heilige Romeinse Inquisitie. 

 

Gezien het feit dat voor disciplinaire kwesties - in het bijzonder met betrekking tot misbruik van minderjarigen - onlangs een specifieke afdeling is opgericht met zeer bekwame professionals, vraag ik u als prefect om uw persoonlijke inzet directer te wijden aan het hoofddoel van het Dicasterie, namelijk het geloof bewaken. Om de betekenis van deze taak niet te beperken, moet hieraan worden toegevoegd dat het gaat om begrip en de overdracht van het geloof te vergroten ten dienste van de evangelisatie zodat het licht ervan een criterium kan zijn om de zin van het bestaan te begrijpen, vooral in het licht van de vragen die worden opgeroepen door de vooruitgang van de wetenschap en de maatschappelijke ontwikkelingen.

 

De paus verwacht van Fernández dat hij ervoor zorgt dat de Kerk het charisma van theologen en hun inspanning voor theologisch onderzoek aanmoedigt, zolang ze geen genoegen nemen met een bureautheologie en met een koude en harde logica die alles wil overheersen (…) Wij hebben een manier van denken nodig die op overtuigende wijze een God kan presenteren die liefheeft, die vergeeft, die redt, die bevrijdt, die mensen promoot en oproept tot broederlijke dienst. En de paus bemerkt nog: Uw taak omvat ook een bijzondere zorg om na te gaan of de documenten van uw eigen Dicasterie en van de anderen een adequate theologische onderbouwing hebben, coherent zijn met de rijke humus van de eeuwige leer van de Kerk en tegelijkertijd tijd rekening houden met het recente Leergezag.