Argentinië geeft aanzet tot zaligverklaring van kolonel

Kolonel del Valle Larrabure getuigde in zijn dagboek dat zijn gevangenschap hem dichter bij God bracht. 
19/05/2022 - 09:00

Mgr. Santiago Olivera, de bisschoppelijk afgevaardigde van het Argentijnse episcopaat voor zalig- en heiligverklaringen, bevestigt dat er groen licht is om de voorbereidende fase voor de zaligverklaring van de Argentijnse kolonel del Valle Larrabure op te starten. De officier werd in 1975, ten tijde van het bewind van de militaire junta, door linkse rebellen ontvoerd en gedood. Dat gebeurt volgens de zoon van de kolonel, die destijds 15-16 jaar was, op vraag van een groep lekengelovigen, enkele gepensioneerde soldaten en andere burgers. Mgr. Olivera wijst erop dat dit nog niet de officiële start is van het echte proces voor de zaligverklaring, waarbij voorafgaand aan de zaligverklaring nog historisch, theologisch en ander onderzoek moet plaatsvinden. 

De Argentijnse kolonel was in de jaren 1970 adjunct-directeur van het militaire wapendepot annex wapenfabriek in Villa María, Córdoba. Op zondag 11 augustus 1974 werd hij tijdens een overval van een 70-tal rebellen op dat depot gevangengenomen en in 1975, na 372 dagen gevangenschap waarin hij nu en dan werd gemarteld, vermoord door het Revolutionaire Volksleger (ERP). Dat er wellicht een proces komt voor zijn zaligverklaring dankt hij vooral aan een dagboek waarin hij getuigde hoe zijn gevangenschap hem dichter tot God bracht. Hij schreef ook dat hij geen wraak voor zijn ontvoerders wilde. Het dagboek, waarin de kolonel bleef schrijven tot vlak voor zijn dood, werd later door een van de rebellen verkocht.

Volgens zijn zoon Arturo Larrabure bestaat er geen twijfel over dat de kolonel een martelaar en heilige is. Uit de gepubliceerde dagboekfragmenten blijkt evenwel uit niets dat hij de marteldood is gestorven vanwege zijn geloof, een voorwaarde voor de kerkelijke erkenning van martelaarschap. Zijn zoon ziet in hem toch een martelaar en held omdat hij volgens zijn dagboek weigerde explosieven te maken voor de rebellen in ruil voor zijn vrijlating. De nauwe betrokkenheid in dienst van de militaire junta vormt volgens zijn zoon Arturo alvast geen probleem.

Op 27 april 2019 werden in het stadspark van La Rioja al eens vier Argentijnse martelaars, onder meer twee priesters en een bisschop, als martelaar zalig verklaard. Zij werden in de jaren 1970 omwille van hun kritiek op het militaire bewind en hun inzet voor de mensenrechten in opdracht van de junta vermoord. 

Bron: Infobae