Argentinië heropent onderzoek naar dood bisschop Ponce de León

Bisschop Carlos Ponce de León was een voorvechter van de mensenrechten en kwam tijdens de militaire dictatuur om in een verdacht verkeersongeval.
02/03/2023 - 13:33

Argentinië gaat een nieuw onderzoek instellen naar de omstandigheden van de dood van bisschop Carlos Ponce de León. Die kwam op 11 juli 1977 om het leven tijdens een verdacht verkeersongeval, in de periode van de rechtse militaire dictatuur (1976-1983). 

De bisschop van het bisdom San Nicolás de los Arroyos in de provincie Buenos Aires stond bekend om zijn inzet voor de mensenrechten. Kort voor zijn plotse dood had Ponce de León families ontmoet waarvan leden tijdens de dictatuur waren verdwenen. Volgens Argentijnse media zijn er aanwijzingen dat zijn ongeval mogelijks een gerichte aanslag was. Volgens schattingen zijn er tijdens de vuile oorlog onder de militaire dictatuur in Argentinië ca. 30.000 mensen omgebracht of vermist.

Recent nog stelde de kerkleiding in Argentinië haar archieven voor de periode van de dictatuur open voor onderzoek. Families van de slachtoffers hopen daarin ook aanwijzingen of sporen te kunnen naar vermiste familieleden.

Bron: Kathpress.at